Doboj: Kamen temeljac za novu bolnicu (Foto: RTRS)

Dodik očekuje da nova zgrada Bolnice “Sveti apostol Luka”, o čijoj je izgradnji i finansiranju prije tri godine razgovarano u Kini, bude izgrađena za 36 mjeseci i predata Srpskoj i gradu Doboju.

“Ovo se radi iz sredstava budžeta Republike Srpske. Srpska ima obavezu prema gradovima kakav je Doboj da gradi kapitalne objekte”, izjavio je Dodik novinarima nakon polaganja kamena temeljca.

On je izrazio zadovoljstvo što su sve pojedinosti gradnje dogovorene sa kineskim partnerima.

Dodik je rekao da samo izgradnja objekta bez PDV-a košta nešto više od 88.000.000 KM, dok je cio projekat vrijedan gotovo 100.000.000 KM i podrazumijeva nabavku nove opreme, edukaciju osoblja, kao i neke dodatne troškove.

On je podsjetio da je Vlada Srpske u proteklom periodu finansirala izgradnju zdravstvenih objekata u Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Nevesinju, te rekonstrukciju Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci, objekata u Foči, Gradišci i Zvorniku.

Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, zahvalio je kineskim partnerima za istrajnost zbog komplikovanih administrativnih procedura i izrazio zadovoljstvo što je dio tima.

Prethodno su danas Dodik i ambasador Kine u BiH Đi Ping položili kamen temeljac za izgradnju nove zgrade bolnice u Doboju ukupne vrijednosti 88.568.717 KM bez PDV-a, koju će prema principu “ključ u ruke” graditi “Čajna sinofarm internešnel korporejšn”.

Dodik je prethodno prisustvovao i potpisavanju ugovora o izgradnji i opremanju nove zgrade Bolnice u Doboju – po principu “ključ u ruke” u Gradskj upravi Doboja, između ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića i direktora kompanije “Čajna sinofarm internešnel korporejšn” Li Kana.

Ugovor obuhvata izradu projektno-tehničke dokumentacije, izgradnju novog objekta bolnice, sa pratećom infrastrukturom i opremanje medicinskom i nemedicinskom opremom i namještajem. /kraj/alu/boj/vj/fono/foto/video