Bakir Izetbegović (Foto: I.Š./Klix.ba)

Priča o ratu u BiH je tema koja se često tempira i to, čini se, najčešće iz političkog Sarajeva. Ni ramazan, veliki muslimanski post, nije zaustavio Izetbegovića da u intervjuu za O kanal nastavi da širi mržnju prema srpskom narodu u BiH. Poručuje – prije će u rat nego da se Republika Srska otcijepi.

– Apsolutno. Radije bih danas umro nego dopustio da genocidaši zavladaju dijelom Bosne i Hercegovine. Definitivno. To vam govorim danas, za ramazan. Dakle, nema govora da će to napraviti. Mogu početi, ali neće znati kako će to završiti – rekao je Izetbegović.

Ovo je retorika gubitnika, Republika Srspka je za mir i neće ratovati, poruka je vladajuće koalicije u Srpskoj.

Predsjednik SP Petar Đokić rekao je da je namjera da se na miran način, kroz dijalog, ukaže na probleme i ukaže na rješenje.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić pozvao je zemlje Kvinte da osude i reaguju na ratnohuškačku retoriku bošnjačkog lidera, u suprotnom kaže ćutanje je odobrenje.

U BORS-u i organizacijama proisteklim iz Odbrambeno-otadžbinskog rata poručuju da je ovo upozorenje Srbima da ne zaborave s kim žive u BiH. Podsjećaju da je Bakirov otac, Alija Izetbegović još 90-tih kao ratni lider rekao da će, ako treba, žrtvovati i mir za suverenu BiH.

– Tako smo i 90-tih godina dočekali sa razmišljanjem, nadom i ubjeđenjem da neće biti rata i da su to naše komšuje. I sada ništa ne želimo i nikoga ne ugrožavamo, želimo da budemo svoji na svome i umjesto da rješavamo probleme i pitanja koja su otvorena i sporna, mi se brinemo nečim sasvim drugim. Upućiju prijetnje i najpogrdnije izjave kojima se kvalifikuje jedan čitav narod. Sramno da sramnije ne može – poručuje predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da je poruka da je “srpski narod genocidni narod” projekcija koju je zacrtao Alija Izetbegović, a to je unitarna BiH, odnosno isključivo bošnjačka BiH bez Srba i srpskog naroda.

Reagovala je i Islamska zajednica u BiH – reis Husein Kavazović upozorio je da Bošnjaci moraju biti mobilni, obazrivi, da prate šta se događa i kako kaže da se svi muslimani dozovu pameti i ujedine kako bi odbili zlo. Ko je zlo i ko predstavlja opasnost po Bošnjake, nije precizirao.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime