Milorad Dodik (foto:klix.ba/R.D)

Dodik je rekao da nisu realno ostvarive najave Izetbegovića da bi vlast na nivou BiH mogla da bude formirana do kraja mjeseca.

– Kakva je to ozbiljnost kada Izetbegović kaže da vjeruje da će se uskoro formirati vlast i da će se normalizovati odnosi, a onda poruči da ima samo jedan zahtjev, a to je da vjeruje da će Hrvati odustati od izmjena Izbornog zakona. Kako je to ozbiljno? – pita Dodik.

Dodik, koji je lider SNSD-a, kaže da je ova stranka spremna za formiranje Savjeta ministara i da nisu oni ti koji postavljaju uslove.

– Mi smo spremni da to učinimo odmah zarad dobrih kretanja prema EU. To je, naravno, izgubljeno. Izgubljen je tajming, koji je važan, kako u životu, tako i u politici – rekao je Dodik.

On je proces formiranja vlasti na nivou BiH nazvao mrcvarenjem.

– Prvo smo imali mrcvarenje kada je Bakir pokušavao da okupi muslimane oko sebe, jer su tada bile i neke druge grupacije oko SDP-a. Tada ni lider DF Željko Komšić nije bio s njim, ni predsjednik SBB Fahrudin Radončić. Onda je nekako uspio da to uradi i počeli su da postavljaju zahtjeve, tako da je izlišno razgovarati o bilo čemu. Čujem da je izjavio da će se realizovati sporazum. Pa kako? Rok za taj sporazum je prošao 5. septembra. On zabavlja javnost svojim izjavama – istakao je Dodik.

Podsjećamo, Izetbegović je juče izjavio da vjeruje da do kraja oktobra može biti formirana vlast na nivou BiH i da su stavovi približeni.