Izetbegović je razgovarao s mladim ljudima u okviru programa “Kafa sa…” Instituta za razvoj mladih KULT. Ipak, Izetbegović je odvojio vrijeme i odgovorio na brojna novinarska pitanja u vezi s aktuelnom političkom situacijom u zemlji.

Kao što je već poznato, Demokratska fronta (DF) i Stranka demokratske akcije su potpisale koalicioni sporazum, a taj događaj je pozdravio lider SDA.

“Mislim da je to dobro, da sada imamo još jednog partnera koji predstavlja četvrtu grupu građana koji se ne izjašnjavaju ni kao Bošnjaci, ni kao Hrvati, ni kao Srbi. To je bosanska građanska stranka i četvrti stub koji nam je dobro došao”, kazao je Izetbegović.

Na pitanje kako će izgledati odnosi između HDZ-a i SNSD-a sa DF-om on je istakao da će u BiH i Balkanu sve doći na svoje mjesto kada svi počnu poštovati demokratske aksiome kao što su Ustav, teritorijalni integritet i zakoni te poštivati volju građana i birača.

“Mi nismo govorili Dodiku i SNSD-u koga će okupiti, niti smo imali prigovora ko je u HNS-u. Tako niko neće prigovarati ni ovoj bošnjačko-bosanskoj strani u vezi s tim šta se dogovorila. DF će biti u koaliciji, svi ostali su dobrodošli. Radio sam sve vrijeme da dobijemo četvrtog partneta. Četvrtina građana u ovoj zemlji glasa za građanske stranke i mislim da trebaju imati svoje mjesto i svoju odgovornot”, poručio je Izetbegović.

U videu pogledajte na koja je sve pitanja odgovarao Izetbegović, a između ostalog se mogu izdvojiti moguće povlačenje britanskih vojnika iz EUFOR-a, pozdravi Rusije za formiranje Komisije o istraživanju ratnih zločina u Srebrenici i Sarajevu te rezervni sastav policije u RS-u.