Izetbegović je rekao da afera “selefije”, koja se odnosi na aktivnosti hrvatske Bezbjednosno-obavještajno agencije i generalnog konzula Hrvatske u BiH u navodnom vrbovanju selefija za krijumčarenje naoružanja u BiH, predstavlja pokušaj destabilizacije BiH, prenosi portal Kliks.

Obraćajući se članovima Glavnog odbora SDA, Izetbegović je rekao da ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić “nema dlake na jeziku” i da je “iznio neke stvari koje su istinite, što su potvrdili i ljudi na kojima je pokušano vrbovanje”.

– Optužbe da ovdje ima nekih 10.000 radikala sad se pokušavaju faktički namjestiti, pošto je predsjednica /Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović/ izrekla takve stvari, sad to Bezbjednosno-obavještajno agencije pokušava na terenu dokazati podmetanjem nekih eksploziva pred džamijama – rekao je Izetbegović.

On kaže da se na taj način pokušava oslabiti pregovaračka pozicija BiH na svim poljima.

Izetbegović je kritikovao Tužilaštvo BiH, jer ispituje Mektića i druge, istražujući njihove diplome, ali da “istinu neće moći gurnuti pod tepih”.

Potpredsjednik SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović potvrdio je da je Predsjedništvo BiH dobilo povjerljivu informaciju o tom slučaju, o čemu će se naknadno izjasniti.

Predsjedništvo BiH zatražilo je 18. marta od Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu da u roku od tri dana ovoj instituciji dostavi sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti o aktivnostima Bezbjednosno-obavještajne agencije Hrvatske i generalnog konzula Hrvatske u BiH.

Tužilaštvo BiH je 14. marta formiralo predmet da bi hitno bile utvrđene sve okolnosti i navodi izneseni u medijima koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH. U vezi sa tim narednog dana saslušan je Mektić.