Komentarišući Izetbegovićevu izjavu za “Glas Amerike” da su Srbija i zvanični Beograd problem za dešavanja na Kosovu i u BiH, Dodik je istakao da, ukoliko se neko bavi politikom i želi da neko poštuje teritorijalni integritet BiH, onda politika BiH treba da bude poštivanje teritorijalnog integriteta Srbije.

“Umjesto da zahvali Srbiji kao zemlji koja drži do stabilnosti u regionu i koja se ne miješa u unutrašnja pitanja BiH, Izetbegović se drznuo da prekraja granice Srbije i da govori o tome šta će Srbija da učini”, izjavio je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu, dodajući da je Izetbegović još jednom iskazao mržnju prema Srbiji i Srbima u cjelini.

Dodik je naveo da nema naznaka da će Srbija priznati Kosovo, kako to mnogi kod Bošnjaka, a pogotovo Izetbegović, priželjkuju.

Prema njegovom mišljenju, Izetbegovićeva izjava ne doprinosi nikakvom razumijevanju i pomirenju, nego vrijeđa svakog Srbina u Republici Srpskoj i BiH, te Srbiju kao državu i Republiku Srpsku.

“Tretirati Srbiju kao glavnog krivca, što Izetbegović čijni duže vrijeme, nije ni korektno, ni tačno, a ni istorijski održivo. Neodrživa je i tvrdnja da su Srbi agresori u BiH jer to nije tako”, istakao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglašava da nije politički korektno da se Srbija na ovakav način izaziva i lažno kvalifikuje kao agresor na svojoj teritoriji i kao napadač na BiH, jer to nije tačno.

“NJemu /Izetbegoviću/ smeta kada neko kaže da je u BiH bilo 4.000 mudžahedina koji su ratovali na strani Bošnjaka, a agresijom se smatra što je bilo dobrovoljaca iz Srbije koji su pomagali Srbima u BiH. To ne može da istrpi objektivnost”, smatra Dodik.

On je odlučno negirao da Srbija modelira šta će da radi Banjaluka.

“Šta će Republika Srpska da učini u budućnosti stvar je naših politika. On ima pravo da o tome promišlja, ali nema pravo da na tu temu vrijeđa. Banjaluka u političkom smislu nije eksponent Beograda, nego njegov partner”, pojasnio je Dodik.

On je poručio da niko ne može da povuče nikakvu – ni gvozdenu, ni vizuelnu, ni verbalnu granicu na Drini, jer ona ne postoji.

Prema njegovom mišljenju, nemoguće je da Srbi u BiH ne doživljavaju pitanja u Srbija kao svoja, pa i Kosovo.

“Kosovo kao emotivno, nacionalno, narodno i istorijsko pitanje kod Srba nije samo pitanje uređenja države, nego i pitanje kolijevke srpske nacionalne kulture i nacionalnog bića. Mi Srbi koji živimo van Srbije sasvim relevantno imamo pravo da učestvujemo u svakoj ocjeni o tome na koji način može i treba da bude rješavano to pitanje u budućnosti”, ukazao je Dodik.

On upozorava da Izetbegović ovakvim izjavama dovodi u pitanje svaki aranžman koji se pokušava uraditi da bi funkcionisao sistem, kao što je formiranje vlasti.

“Bilo bi bolje da se okrenemo formiranju vlasti u BiH, ali je očigledno da to Izetbegović ne želi”, konstatovao je Dodik.