20.50 – Evropska narodnjačka partija osvojila je 173 mjesta u parlamentu, dok su socijalisti osvojili 147, pokazuju prve procjene ukupnih rezultata izbora, javlja Rojters.

Na trećem mjestu je Savez liberala i demokrata sa 102 poslanika a Zeleni su ostvarili dobar rezultat sa 71 poslanikom. Evropski konzervativci i reformisti imaju 58, Evropa nacija i sloboda (Salvinijeva alijansa) 57, Evropa slobode i direktne demokratije (Pokret pet zvezdica plus partija za Bregzit) 56, Evropska ujedinjena ljevica/Nordijska zelena ljevica 42. EP ima ukupno 751 mjesto.

Projekcije rezultata izbora za Evropski parlament (Foto: election-results.eu)
Projekcije rezultata izbora za Evropski parlament (Foto: election-results.eu)

20.30 – Na teritoriji 27 država članca EU, bez Velike Britanije, na evropske izbore izašlo je oko 51 odsto birača, čime je postignuta najviša izlaznost birača na izbore za EP u poslednjih 20 godina, objavljeno je u Briselu. U zavisnosti od izlaznosti u Velikoj Britaniji, procjenjuje se da će izlaznost za 28 zemalja članica biti između 49 i 52 procenta.

20.15 – U Francuskoj najviše glasova za Nacionalni front Marin Le Pen – 24 odsto. Partija predsjednika Emanuela Makrona osvojila 22,5 odsto glasova. U Španiji pobedili socijalisti, a u Evropski parlament bi mogla da uđe i ekstremno desna stranka Voks.

Evropski parlament (Foto: atlatszo.hu)
Evropski parlament (Foto: atlatszo.hu)

20.00 – Najveće iznenađenje u Njemačkoj je rezultat Zelenih koji su osvojili drugo mjesto.

Prvi rezultati izlaznih anketa sa izbora za EP u Nemačkoj, ukazuju da je vladajući blok njemačke kancelarke Angele Merkel CDU/CSU, iako u značajnom padu, osvojio najveću podršku od 28 posto glasova.

Njemačke socijaldemokrate su ove godine pale sa 20,7 posto iz 2014. godone na 15,5 odsto. Zeleni su poslije CDU/CSU na drugom mjestu sa 22 odsto glasova, što je duplo više u odnosu na prethodne evropske izbore. Krajanja desnica, Alternativa za Nemačku osvojila je 10,5 odsto glasova što je više od osvojenih glasova 2014. godone, ali manje u odnosu na rezultate nacionalnih izbora 2017. godone.

19.45 – Na izborima u Grčkoj, prema izlaznim anketama, najviše glasova osvojila je vodeća opoziciona stranka desnog centra Nova demokratija, a vladajuća ljevičarska Siriza premijera Aleksisa Ciprasa je drugoplasirana.

ANA prenosi podatke lokalnih medija da se očekuje da Nova demokratija osvoji između 32 i 36 odsto glasova, a Siriza između 25 i 29 odsto. AP navodi da bi u Evropski parlament mogao da uđe i pokret bivšeg grčkog ministra finansija Јanisa Varufakisa.

Mađarska vladajuća partija Fides mogla bi da osvoji 56 odsto glasova u toj zemlji, javlja mađarska državna televizija.

Hrvatskoj su zatvorena birališta na izborima za Evropski parlament, na kojima je, prema izlaznim anketama, vladajući HDZ osvojio četiri mandata, a SDP tri.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime