Pravo glasa ima 1.937.869 glasača, odnosno 111.733 glasača više u odnosu na lokalne izbore 2017. CIK Kosova je odlučila da 35.087 građana van Kosova ima pravo glasa. Učestvuje 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisan kandidat iz redova bošnjačke zajednice. Za premijera Kosova šest kandidatura, pet iz albanske i jedan iz srpske zajednice.

9:17

Za sada nema nepravilnosti

Do sada nema nepravilnosti na severu Kosova, javlja reporter N1. Raspoređeno je 650 pripadnika Kosovske policije na severu. Oko 100 tužilaca raspoređeno na celom Kosovu, kako bi reagovali ukoliko se pojave bilo kakve nepravilnosti, dodaje.

9:17

Rada Trajković glasala u Gračanici

Članica koalcije Sloboda, Rada Trajković, glasala je jutros u Gračanici.

Kako javlja RTK2, sva biračka mesta u 15 biračkih centara u Gračanici otvorena su na vreme.

9:16

Kossev: MTS šalje poruke za glasanje za ogređenu partiju

Korisnicima MTS d.o.o jutros oko 8 časova stigla je SMS poruka kojom ih pozivaju da glasaju. Uz poruku „Srbija zove da daš svoj glas,“ građanima se tokom predizborne tišine sugeriše za koga da glasaju, kao i pod kojim rednim brojem se taj politički subjekt nalazi, objavio je Kossev.

8:25

Interno raseljena lica i organizovano, autobusima, na glasanje

Kako javlja RTS, iz centralne Srbije interno raseljena lica su krenula na glasanje i organizovano, autobusima.

Na administrativnom prelazu Jarinje su od jutros rigoroznije kontrole, pa je vreme prolaska autobusa od 15 do 20 minuta. Reporter RTS-a javlja da nije zabeleženo vraćanje sa prelaza.

8:19

Predsednica CIK Kosova i ambasador SAD pozvali građane da glasaju

Odmah po otvaranju biračkih mesta, u Prištini je glasala predsednica Centralne izborne komisije, Veljdete Daka koja je pozvala političke subjekte na fer izborni proces.

“Izvršila sam svoju građansku dužnost i pozivam sve građane i političke entitete i članove komisije da budu pažljivi i imaju na mu da sve što se desi ovog dana ide na račun Kosova. Pokažimo svima da imamo demokratsku budućnost i znamo kako da glasamo”, rekla je medijima, prenosi KoSSev.

Dobro jutro kosovskim glasačima je poželeo i ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet.

“Danas je dan kada treba da izađete da glasate. Vaši glasovi su bitni – glasajte za sebe, za svoju državu, vašu budućnost”,  poručio je kosovskim biračima Kosnet.

8:08

Glasao predsednik Srpske liste

Predsednik Srpske liste glasao je nešto pre osam časova na jednom od biračkih mesta u Tehničkoj školi u severnom delu Kosovske Mitrovice, javljaKoSSev.

Uz njega su glasali i pojedini poslanički kandidati Srpske liste – Igor Simić, Jasmina Dedić, Miljana Nikolić i Verica Ćeranić, ali i predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, kao i više desetina građana.

U blizini samog centra nalaze se pripadnici Kosovske policije i EULEX-a, a veliko je i interesovanje medijskih ekipa.

Birači na Kosovu danas biraju sedmi saziv Skupštine Kosova

Na kosovskim izborima učestvuje 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisan kandidat iz redova bošnjačke zajednice, a za 120 mesta poslanika u Skupštini Kosova takmiči se 1.067 kandidata za poslanike. Pred izbore je istaknuto i šest kandidatura za premijera Kosova, pet iz albanske i jedan iz srpske zajednice.

Kada su srpski politički subjekti u pitanju, za glasove 117.808 birača upisanih u srpskim sredinama, nadmetaće se tri partije i jedna koalicija.

Prema ocenama analitičara i posmatrača predizborna kampanja je prošla u redu i miru, u korektnoj atmosferi u kojoj je bilo manje verbalnih napada i uvreda u odnosu na prethodne izbore iz 2017. godine.

I sa bezbednosnog stanovišta nije bilo nekih značajnijih incidenata sem pokušaja pritisaka i zastrašivanja kojima su bili izloženi u prvom redu kosovski Srbi na severu, ali i drugim delovima Kosova.

Tokom kampanje bilo je mnogo nerealnih obećanja dok su dominirala pitanja vezana za dijalog Kosova i Srbije i ukidanje takse, kao i socijalna pitanja, ekonomski razvoj, obrazovanje i zdravstvo.

Evropska unija (EU) pozvala je da se izborni proces na Kosovu odvija na miran, transparentan i inkluzivan način, u skladu sa medjunarodnim standardima i vladavinom zakona. Izbore na Kosovu posmatraće 34.558 akreditovanih posmatrača.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime