Poslanici su izabrali tri potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Iz srpskog naroda, kandidat Socijalističke partije Petko Rankić, iz hrvatskog SNSD-ova Anja Ljubojević, iz bošnjačkog Mirsad Duratović, na prijedlog Pokreta za državu.

Četvrti potpredsjednik iz SDS-a biće izabran naknadno, jer ova partija nije dostavila prijedlog kandidata Narodnoj skupštini.

Sutra, na drugoj posebnoj sjednici parlamenta, poslanici će birati delegate Vijeća naroda Republike Srpske.

——–

Na Prvoj posebnoj sjednici izabrani su i članovi Administrativne komisije Narodne skupštine: Spomenka Stevanović, predsjednik, Biljana Petković, zamjenik predsjednika i članovi Denis Pijetlović, Denis Šulić, Aleksandar Trninić, Velibor Stanić, Kostadin Vasić, Đorđe Vučinić i Ramiz Salkić.

——–

NSRS usvojila je izvještaj Komisije za izbor i imenovanje o izboru delegata iz reda srpskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. U vezi sa tim poslanici su danas svojim glasovima odlučili da će delegati u navedenom domu biti SNSD-ovi Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Nikola Špirić, te SDS-ov Želimir Nešković.

——–

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić rekao je da su četiri srpska delegata u Domu naroda PS BiH veoma bitna jer u smislu entitetske zaštite mogu osporiti svaku odluku koja nije u interesu Srpske.

– Oni su u proteklom mandatu spriječili nekoliko pokušaja prenosa nadležnosti sa Srpske na nivo BiH. Nisu blokirali ništa, nijedan projekat u Federaciji BiH, iako su mogli – rekao je Stevandić tokom skupštinske rasprave o izboru delegata iz reda srpskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

——–

Poslanici su odlučili da će delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz srpskog naroda biti SNSD-ovi Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Nikola Špirić i SDS-ov Želimir Nešković.

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske Ilija Tamindžija je, podnoseći izvještaj o glasanju, rekao da su bila 82 važeća i jedan nevažeći listić.

On je rekao da su svi poslanici glasali, odnosno njih 83.

Komisija za izbor i imenovanje NSRS utvrđuje rezultate glasanja, a dodjelu mandata vrši Centralna izborna komisija BiH kojoj će biti poslat izvještaj o glasanju. 

Poslanik SNSD-a Denis Šulić rekao je da su za četiri delegata ove stranke iz reda Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH glasali njihovi koalicioni partneri i partije sa sjedištem u Srpskoj, a ne “Pokret za državu”.

 ———–

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da će svi poslanici parlamenta imati pravo da glasaju kada je riječ o izboru pet delegata iz reda srpskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik skupštinske Komisije za izbor i imenovanja Ilija Tamindžija kaže da je obezbijeđena tajnost prilikom glasanja koje će biti tranparentno, a da ne bi bilo eventualnih zloupotreba cijeli proces biće kontrolisan, a glasački listići pečatirani na licu mjesta.

Poslanici SNSD-a su kao kandidate za delegate za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog naroda predložili Sredoju Novića, Snježanu Novaković Bursać, Radovana Kovačevića i Nikolu Špirića, Boška Tomića, kao i Danijelu Mrdu, Veljka Marića, Mladena Popovića, Nebojšu Šešliju i Miloša Lukića.

Poslanici SDS-a su kao kandidate za delegate za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog naroda predložili Želimira Neškovića, Tamaru Evđić i Stefana Ignjatovića.

Poslanici “Pokreta za državu” su kao kandidate za delegate za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog naroda predložili Vojina Mijatovića i Aleksandra Vukovića.

Poslanici PDP-a su kao kandidate za delegate za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog naroda predložili Nenada Vukovića, Dragana Milanovića i Јelenu Elčiju Јovanić.

Skupštinska tačka – izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske povučena je sa dnevnog reda, a o tome će sutra Kolegijum Narodne skupštine utvrditi prijedlog dnevnog reda i termin održavanja nove posebne sjednice parlamenta Srpske.

– Centralna izborna komisija BiH juče je saopštila da rok, da bi bila pravosnažna odluka o listama u Vijeće naroda, ističe u ponoć, iako su liste Skupštine na vrijeme dostavljene – rekao je predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić i dodao da će posebna sjednica o izboru delegata za Vijeće naroda biti najvjerovatnije održana sutra, kada istekne ovaj rok.

Prethodno je Centralna izborna komisija BiH dostavila Narodnoj skupštini ovjerene kandidatske liste za izbor delegata u Dom naroda iz reda srpskog naroda.

Usvojen je izvještaj Komisije za izbor i imenovanje o mandatima narodnih poslanika.

Poslanici PDP-a Tanja Vukomanović i SDS-a Mirjana Orašanin položili su poslaničku zakletvu.

Oni su tokom prve posebne sjednice Narodne skupštine Srpske preuzeli mandat nakon što su ga odbili PDP-ov Draško Stanivuković, te SDS-ovi Milićević Đorđe i Petrović Ljubiša.

Predsjednik skupštinske Komisije za izbor i imenovanja Ilija Tamindžija rekao je da su mandati Vukomanovićevoj i Orašaninovoj dodijeljeni u skladu sa Izbornim zakonom BiH kao sljedećim kvalifikovanim kandidatima na listama PDP-a i SDS-a.

Poslaničku zakletvu položio je i poslanik PDP-a Nebojša Drinić, jer to nije učinio tokom prethodne sjednice parlamenta Srpske.

—————–

Na predloženom dnevnom redu je i izbor potpredsjednika Narodne skupštine Srpske.

Pred poslanicima bi trebalo da bude i izbor Administrativne komisije Narodne skupštine Srpske.