17.10 – Virus korona je najnovije oružje crnogorskog režima u borbi protiv SPC. Najprije je to oružje zaustavilo litije, a sada mole Boga da virus korona potraje da se litije ne nastave, izjavio je akademik Matija Bećković.

16.25 – Demokratski front odustao je od odluke da pozove sve pravoslavne hrišćane da izađu na ulice, blokiraju Crnu Goru i zaustave saobraćaj i kretanje dok ne budu pušteni Njegovo preosveštenstvo episkop Јoanikije i sveštenici, saopštio je lider tog političkog saveza Andrija Mandić.

16.11 – Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve najoštrije je danas osudio najnoviji progon SPC u Crnoj Gori i hapšenje Njegovog preosveštenstva episkopa budimljansko-nikšićkog Јoanikija i sedmorice sveštenika, ocijenivši da crnogorska vlast pod lažnim izgovorom borbe sa virusom korona, koristi priliku za obračun sa SPC i njenim vjernicima.

15.55 – Crnogorska policija pozvala je više od stotinu građana Budve koji su učestvovali u litiji od Tivta do Budve da bi dali izjavu u Centru bezbjednosti u tom gradu.

Budvanska policija pozvala je danas na saslušanje sve učesnike sinoćnje litije, posvećene Svetom Vasiliju Ostroškom, koji su iz tog grada, javio je portal IN4S.

15.50 –Istoričar Aleksandar Raković ocijenio je da će se situacija u Crnoj Gori dalje zaoštravati nakon hapšenja sveštenika Srpske pravoslavne crkve i građana koji ih podržavaju.

Raković je rekao da bi bilo apsurdno da je hapšenje sveštenika i građana za nekog neočekivano jer su svi potezi vlasti predsjednika Mila Đukanovića “mjesecima išli u tom pravcu”.

 15.35 – Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori zatražio je da Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije i sedam sveštenika momentalno budu pušteni na slobodu, te upozorio da se njihovim zadržavanjem stvara atmosfera progona i da država demonstrira golu silu, podstičući građanske sukobe, narušavajući dostojanstvo slobodnog građanina i vjerujućeg čovjeka.

 15.20 – Policija je podnijela krivične prijave protiv poslanika Demokratskog fronta Andrije Mandića, Milana Kneževića i Predraga Bulatovića zbog sumnje da su izvršili krivično djelo pozivanje na otpor.

15.00 – DF puštanjem sveštenika na slobodu uslovio povratak u plenarnu salu ne pristajući na prijedlog vladajuće većine da se sjednica nastavi, a da paraleleno sa tim Brajović obezbijedi tražene informacije

Demokratski front očekuje od predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića da ih obavijesti da li će vladika Јoanikije i ostali sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske biti pušteni iz pritvora od čega će zavisiti da nastavak današnje sjednice parlamenta.

14.55 – Nekoliko osoba uhapšeno je na blokadi regionalnog puta Berane – Andrijevica, policija je razbila blokadu bacivši suzavac, prenose crnogorski mediji.

Kako je prenijela RTCG, uhapšeno je više osoba tokom intervencije policije, dok “Vijesti” navode da je policija bacila suzavac.

Mještani Andrijevice započeli su blokadu u znak protesta zbog hapšenja sveštenika Srpske pravoslavne crkve i episkopa Јoanikija.

13.30 – Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić apelovao je na nadležne organe u Crnoj Gori da povuku odluku o određivanju pritvora za episkopa budimljansko-nikšićkog i još sedam sveštenika, “što prije, to bolje”.

12.50 – Veliki broj građana Andrijevice od 11 sati drži u blokadi magistralni put Berane – Andrijevica – Plav. Građani su poručili da su se na taj potez odlučili u znak protesta protiv hapšenja vladike Јoanikija.

11.05 – Vučić i patrijarh Irinej zabrinuti zbog hapšenja, pozivaju na mir i pribranost

07.27 – Episkopu budimljansko-nišićkom Јoanikiju i nikšićkim sveštenicima, nakon saslušanje u Centru bezbjednosti Nikšić, pa potom kod tužioca određeno je zadržavanje od 72 časa.

00.24 – Sveštenici poje u policijskoj stanici u Nikšiću

23:01 Episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije i sedam sveštenika ove eparhije privedeno je u policiju u Nikšiću po nalogu Tužilaštva u tom gradu zbog održavanja litije na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, uz obrazloženje da su prekršene mjere Nacionalnog koordinacionog tima za borbu protiv zaraznih bolesti, javio je dopisnik Srne.