Ivanov je u govoru u Njujorku kritikovao visoke zvaničnike SAD i EU zbog podrške predstojećem referendumu i ujedno pozvao svoje sunarodnike da ne izađu na glasanje u nedjelju.

“Napustili smo salu UN za vrijeme govora Ivanova, pošto nismo željeli da dajemo legitimitet njegovom skandaloznom nastupu, ispunjenom manipulacijama, mržnjom i stvaranju neprijatelja”, napisao je na Fejsbuku Andrej Žernovski, zamjenik ministra spoljnih poslova Makedonije.

Osim Žernovskog, salu Generalne skupštine napustio je i dio makedonske delegacije.

“Otvoren poziv za bojkot referenduma i gruba zloupotreba govornice je istinski poziv na samoizolaciju, ali i krajnja neodgovornost prema sadašnjim i budućim generacijama. Ispraćajući u istoriju i njega i njegove stavove, nastavljamo da sa prijateljima iz EU, NATO-a i građanima da gradimo zajedničku prosperitetnu budućnost”, napisao je Žernovski.

Ivanov je, govoreći pred delegatima u UN, ocijenio da je izmjena imena Makedonije “zamka” i “grubo kršenje suvereniteta”.

Makedonski predsjednik je kritikovao američke i evropske zvaničnike koji su posjetili Makedoniju proteklih nedjelja, jer su, kako je naveo, nagovijestili da izmjena imena pruža njegovoj zemlji jedinu nadu da se ikada pridruži NATO-u i EU.

– Ako nam oduzmete nadu, šta će nam onda ostati? – upitao je Ivanov.

Referendum će biti održan u nedjelju, 30. septembra, a građani Makedonije će odgovoriti na pitanje: “Da li ste za pridruživanje NATO-u i EU prihvatanjem sporazuma sa Grčkom?”