Spomenik je podignut na mjestu gdje je 1875. godine zapucala prva puška nevesinjskih ustanika, kao simbol sjećanja na njihov doprinos slobodi srpskog naroda od tuđinske vlasti.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr Mladen Ivanić pokrovitelj je izgradnje i podizanja ovog spomen-obilježja.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr Mladen Ivanić rekao je da je nevesinjski i hercegovački kraj poznat po junacima i da zaslužuje ovakvo spomen-obilježje koje će trajno podsjećati na borce za slobodu.

„Ovaj spomenik simbolizuje slobodu nevesinjskih ustanika koji su podigli Nevesinjsku pušku, ali i slobodu boraca u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu koji su odbranili ove prostore od žestoke ofanzive hrvatskih snaga“, rekao je dr Ivanić.

On je dodao da ostaje obaveza da se lokalitet kod Spomen-krsta i nekropola stećaka dodatno urede i postanu mjesto okupljanja slobodarskih ljudi.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske naglasio da vjeruje da će spomenik u Krekovima biti mjesto okupljanja ljudi, i kako zbog sjećanja na ljude koji su učestvovali u Nevesinjskoj pušci, ali i zbog hercegovačkih prirodnih ljepota i prelijepog pogleda sa platoa na kome se spomenik nalazi na čitavo Nevesinjsko polje.

Osveštanju Spomen-krsta prisustvovali su i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predstavnici javnog i političkog života cijele Republike Srpske.