Foto: www.predsjednistvobih.ba

– Ivanićevo obraćanje planirano je za 10.30 časova. To je dokaz da je Ivanić znao da će Pacoli biti učesnik na skupu, iako sada izbjegava da se o tome izjasni – rekao je izvor Srne iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Domaćin neformalnog sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi je ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak na čiji poziv je Pacoli trebalo da doputuje u Banjaluku.

Pacoli je na svom Tviter nalogu objavio da je, uprkos pozivu koji je dobio od Crnatka, otkazao učešće na sastanku u Banjaluci, zbog “prepreka” koje je stvorio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je rekao juče da Pacoli nije dobrodošao u Banjaluku, gdje ga je pozvao Crnadak kako bi se dodvorio zapadnim centrima moći.

– Republika Srpska nije dala saglasnost da BiH prizna samoproglašeno Kosovo, te ni ministar te lažne države ne može biti dobrodošao u Srpsku – rekao je Dodik i istakao da vrata nijedne institucije Republike Srpske neće biti otvorena za Pacolija.

Crnadak je ranije rekao da predstavnici Prištine na regionalnim sastancima učestvuju isključivo u skladu sa sporazumom između Beograda i Prištine, u okviru Briselskih razgovora, te samo uz punu saglasnost Beograda.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije demantovalo je da je dalo saglasnost da Pacoli prisustvuje neformalnom sastanku ministara inostranih poslova u Banjaluci.

BiH je domaćin neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi u okviru njenog jednogodišnjeg predsjedanja ovom regionalnom inicijativom.