Mladen Ivanic

To je ključna poruka. Nemaju nameru da se nameću, ali su jasno pokazali želju da pomognu. Jako su otvoreni i za ekonomsku saradnju”, rekao je Ivanić novinarima posle sastanka članova Predsedništva BiH sa Lavrovom.

On je kazao da su razgovarali i o ekonomskoj saradnji, i da je velika zainteresovanost za to.

“Bilo je reči i o problemu ulaska pisca Zahara Prilepina u BiH i jasno je rečeno da će se o tome razgovarati u okviru bezbednosnih organizacija, jer one imaju dobru saradnju”, kazao je Ivanić.

Rekao je da je dobro što će Lavrov posetiti Banjaluku, dodavši da ne vidi ništa sporno u tome i da svojom posetom Banjaluci ruski šef diplomatije pokazuje da je protiv demonizacije RS, kao jednog od dva entiteta u BiH.

“Lavrov je bio danas sa mnom kao članom Predsedništva BiH, njemu je domaćin ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak. Smatram da je jako dobro što ide u Banjaluku”, naveo je Ivanić.

Upitan da li stoje primedbe da Lavrov dolazi u Banjaluku kako bi podržao Milorada Dodika koji se kandidovao sa člana Predsedništva BiH na oktobarskim izborima, Ivanić je kazao da ne stoji primedba da poseta Lavrova ima takvu vrstu političke poruke.

On je još dodao da je razgovarano i o regionalnim odnosima.

“Postoji jasan stav Rusije o tome. Oni su čak ponudili sastanak četiri strane. Rusije, Turske, BiH i Srbije, ali iz nekog razloga (bošnjački član Predsedništva BiH Bakir) Izetbegović nije bio za to”, naveo je Ivanić.

Ivanić je još kazao da mu je Lavrov, uz prigodan poklon, čestitao rođendan.

Ministar spoljnih poslova Rusije nastavio je posetu BiH sastankom sa sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadkom, sa kojim će, kako je najavljeno, potpisati Plan konsultacija između dva ministarstva spoljnih poslova za 2019. i 2020. godinu.

U popodnevnim časovima najavljen je odlazak Lavrova za Banjaluku, gde će posetiti lokaciju na kojoj su postavljeni temelji za izgradnju Rusko-srpskog centra i ruske pravoslavne crkve.

Lavrov će se u Banjaluci sastati sa najvišim zvaničnicima RS, predvođenim predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Najavljeno je da će se Lavrov u Banjaluci sastati i s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.