Ovdje sam bio i kada su kosti prebilovačkih mučenika vađene iz jama”, kazao je Ivanić, koji danas prisustvuje litrugiji u hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima povodom praznika Svetih novomučenika prebilovačkih i donjohercegovačkih.

Ivanić je kazao da su prebilovačke žrtve dva puta ubijane u prošlom vijeku i da tu dolazi s posebnim pijetom prema žrtvama, koji su stradali i u Drugom i u posljednjem ratu u BiH.

“Ovo je sveto mjesto i svi imamo obavezu da se sjećamo i da poštujemo radi nevinih žrtava a i zbog budućnosti da nam se više nikada ovako nešto ne dogodi”, kazao je
Ivanić.

Srpska pravoslavna crkva kanonizovala je mučenike prebilovačke, te je 6. avgust posvećen Svetim prebilovačkim novomučenicima.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej osveštao je 8. avgusta 2015. godine Hram Vaskrsenja Hristovog koji je sagrađen u znak sjećanja na 4.000 Srba iz donje Hercegovine stradalih od ustaša u Drugom svjetskom ratu i bačenih u jame, čije su kosti minirane 1992. godine u Spomen-kosturnici koja se nalazila na mjestu današnjeg Hrama.

Po povratku Srba u Prebilovce, nakon 2000. godine, ostaci kostiju prebilovačkih novomučenika su sakupljeni.

Kosti su prikupljene u sedam kovčega i 2015. sahranjene u kripti Hrama Vaskrsenja Hristovog koji je urađen po uzoru na Crkvu Hristovog groba u Jerusalimu, koja je simbol Vaskrsenja i simbol života.

U prvim danima avgusta 1941. kada je od hiljadu stanovnika ubijeno 850 Prebilovčana, od kojih 600 žena i djece. Oni su, prema svjedočenjima ustaša kojima je 1957. godine suđeno za ovaj zločin, živi gurnuti u jamu Golubinka kod sela Šurmanci, nadomak Međugorja.

Ovo mjesto spaljeno je i u junu 1992. godine, kada su tokom ofanzive “Čagalj” pripadnici HOS-a i HVO-a, pod komandom generala Janka Bobetka upale u selo.a spomen kosturnica je eksplozivom dignuta u vazduh.