Petar Ivancov

“Rusija se nije priključila zajedničkoj izjavi ambasadora PIK-a. Nisam se mogao pridružiti tekstu zbog niza razloga, tekst se ne fokusira na problem zbog kojeg je sazvana sjednica i nastale situacije”, izjavio je Ivancov novinarima u Sarajevu nakon sjednice Upravnog odbora PIK-a na kojoj je trebalo da bude riječi o inicijativi SDA za pokretanje pravne procedure pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

On je novinarima u Sarajevu rekao da se u zajedničkoj izjavi govori o greškama svih, da je opšteg karaktera i kao rezultat toga je da su “svi krivi i nije kriv niko”.

“Moj cilj nije bio da nekoga okrivimo, ali sam zainteresovan za stabilnost BiH, a ono što se desilo narušilo je tok pregovora oko formiranja vlasti i to je ta poruka koju smatram da danas treba poslati”, naglasio je Ivancov.

Ruski ambasador je rekao da neće ništa loše da govori o SDA jer se sa uvažavanjem odnosi prema svim političkim partijama i političkim liderima u BiH, te dodao da je najbitnije da se formira vlast jer je problem na nivou Federacije BiH /FBiH/ i Savjeta ministara.

“Razlog zbog kojeg sam sazvao sjednicu PIK-a su prijetnje podnošenja Ustavnom sudu BiH inicijative za izmjenu imena Republike Srpske, što izaziva nestabilnost i nepovjerenje među narodima i zaustavlja proces formiranja vlasti u BiH”, napomenuo je Ivancov, ocijenivši da njegove kolege ambasadori shvataju ozbiljnost ovih dešavanja.

On kaže da ni u kom slučaju ne želi da negira pravo nekoga da se obrati sudu i da priča u vezi sa problemima koje imaju svi narodi u BiH, te ističe da bi svako od političkih lidera mogao da nabroji 10 ili više problema u BiH koje treba rjašavati.

“Tačno je da ti problemi treba da budu riješeni, oni postoje u BiH, i u Republici Srpskoj i u FBiH, ali što se tiče ovog obraćanja Ustavnom sudu – to nije usmjereno ka rješavanju problema”, rekao je Ivancov, ocijenivši da nije moguća izmjena ustavnog naziva.

Prema njegovim riječima, to je napravljeno da bi izazvalo neku reakciju, a tako bi se samo komplikovao proces pregovora, i to treba zaustaviti.

“Vi imate problem sa formiranjem Vlade FBiH i Savjeta ministara BiH. Mislim da ti problemi treba da se rješavaju kroz dijalog i konsenzus koji je i temelj Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Ivancov novinarima.

Na pitanje zašto nije reagovao na neke druge slučajeve i zakazivao sjednicu PIK-a, Ivancov je rekao da se može pričati o različitim situacijama, o izjavama lidera SNSD-a Milorada Dodika, rezoluciji SDA iz 2015. godine u kojoj se govorilo o “likvidaciji vlasti na entitetskom nivou” ili o zahtjevu za uspostavljanje trećeg entiteta.

“Ja sam zamolio za ovu sjednicu u kontekstu aktuelne političke situacije i potrebe da se formira vlast. Neka naprave prvu najvažniju stvar, a onda da rješavaju ostale stvari”, poručio je Ivancov.