Petar Ivancov

Ruski ambasador kaže da je neophodno odustati od uvjerenja da će u slučaju krize neko sa strane riješiti sve kako treba.

– Takav spoljni faktor samo sužava prostor za unutrašnji politički dijalog, a odgovor na krize treba tražiti u dijalogu uz uzajamno poštovanje. Unutrašnji progres je nemoguć ako strane ne slušaju i ne čuju jedna drugu, ne uzimaju u obzir uzajamne interese i ne teže ka traženju kompromisnih rješenja – kaže Ivancov za Glas Srpske.

Kada je riječ o predloženom nacrtu zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, Ivancov kaže da to ne bi trebalo da bude problem za bilo koga.

– Činjenica da su taj nacrt predložili predstavnici dva konstitutivna naroda čini tu inicijativu ozbiljnom i naglašava njen značaj. Pozvao bih sve članove parlamenta da se aktivno i konstruktivno uključe u rad u vezi sa tim zakonom da bi bio postignut konsenzus. Kao što je poznato, Ustav BiH predviđa mogućnost da se, nakon pet godina poslije njegovog stupanja na snagu, revidira postupak imenovanja stranih sudija Ustavnog suda BiH. Prošlo je 25 godina. Ako dva naroda smatraju da je došlo vrijeme, ne treba da to dovodimo u pitanje. Ono što bi međunarodna zajednica mogla uraditi u ovoj situaciji je podržati ovakvu inicijativu. Odbijati je, čak nemajući uvida u nju, je potpuno nekonstruktivno. Naprotiv, ukidanje instituta stranih sudija utemeljeno je u reformi sistema pravosuđa koju preporučuje Evropska unija – kaže Ivancov.

Prema njegovim riječima, takozvanim bonskim ovlašćenjima je odzvonilo i u vezi sa tim nema nikakve dileme.

– Ta “zlatna vremena” u kojima su visoki predstavnici kao neki “diktatori” odlučivali o sudbini BiH, njenih naroda i legalnih predstavnika su otišla zauvijek. Sadašnjost i budućnost vaše zemlje je samo u vašim rukama. Međunarodna zajednica je još prisutna radi podsticanja procesa pomirenja i pomaganja demokratskom i društveno-ekonomskom razvoju, ali bilo koja intervencija ne dolazi u obzir. Ruska Federacija se čvrsto zalaže za punu nezavisnost BiH kao ravnopravnog i poštovanog partnera. Uvjeren sam da nema smisla polagati nadu u “dobre usluge” od strane visokog predstavnika – ocjenjuje ruski ambasador.

Na pitanje kako komentariše ocjene da Ruska Federacija preko Republike Srpske vrši uticaj na područje BiH, Ivancov kaže da “izgleda da se samo lijeni ne bave razmišljanjima o temi uticaja Rusije u BiH i Balkanu u cjelini”.

– Obrazloženja da mi navodno imamo za cilj destabilizaciju nisu ništa drugo nego banalna izmišljotina. Mi smo jedan od vodećih trgovinskih i ekonomskih partnera i ulazimo u spisak vodećih investitora u BiH. Kakve ovo ima veze sa “destabilizirajućim” namjerama? Republika Srpska je naš dragi prijatelj i ne vidim zašto bi to bilo kome smetalo. Suština Dejtona jeste suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet, kao i tri naroda i dva entiteta sa ustavnim nadležnostima. Možete li me podsjetiti kada se neko iz međunarodne zajednice, osim mene, sjetio tri naroda i dva entiteta sa svojim nadležnostima? Ne možete, niko se toga ne sjeća. Sve sam uvjereniji da samo Rusija odavno brani dejtonsku logiku BiH – kaže Ivancov.

Migranti

Kada je riječ o problemu sa migrantima Ivancov kaže da se “migranti kreću ka zapadnoj Evropi, jer su nekada pozvani tamo uz obećanje da će svi biti prihvaćeni”.

– BiH im nije cilj, ali želim podsjetiti da na putu ovdje migranti već prolaze kroz teritorije EU, odnosno Grčku i Bugarsku, koje su ih donedavno prosljeđivale dalje. Pitanje je iz kojeg razloga?! Opšte je poznato da održavanje jednog migranta na području EU košta Brisel mnogostruko više od njegovog smještaja u kampu u BiH, ali ta želja da se uštedi predstavlja prijetnju javnoj bezbjednosti u BiH – kaže Ivancov.