Petar Ivancov

– Dragi prijatelji čestitamo vam 75. godišnjicu velike pobjede. Ovaj praznik je spojio u sebi radost, sjećanje i tugu. 9. maj je, takođe i međunarodni i porodični i duboko lični praznik. Danas saginjemo glave pred svijetlim sjećanjima na heroje, na sve one koji se nisu vratili iz rata, na one koji nisu više sa nama – naveo je Ivancov.

On je ukazao na dužnost sjećanja na Dan pobjede, koja je plaćena ogromnim nepovratnim žrtvama, jer je rat odnio milione života.

– Nikada nećemo zaboraviti da su naši očevi, djedovi i pradjedovi izvojevali slobodu Evrope i dugo očekivani mir na planeti. Sovjetki narod je donio pobjedu drugim narodima. Mi smo se borili rame uz rame sa našim saveznicima. U mojoj zemlji znaju i pamte podvig jugoslovenskih partizana, naroda Јugoslavije i prije svega srpskog naroda, koji se nesebično borio protiv neprijatelja – istakao Ivancov u video poruci.

On je poželio da ovaj praznik, ovo istorijsko pamćenje, kao i uvijek, ujedinjuje dva naroda.

– Mi smo se borili na strani pravde i pravednosti. Dan pobjede je naš zajednički praznik – naveo je Ivancov.

On je napomenuo na pokušaje da se revidira istorija Drugog svjetskog rata, da se umanji podvig vojnika oslobodioca, partizana, antifašista, čak da se izjednače žrtve i dželati.

– To je uvredljivo za naše narode, za one koji su podnijeli najveći teret stradanja u ratu. Tim je veća naša odgovornost prema budućim generacijama. Moramo im predati stabilnost i mir, prenijeti herojsku pravdu, duh i smisao velike pobjede kako bi naši potomci mogli biti ponosni na naše pretke koji su se nesebično borili za slobodu i nezavisnost – naglasio je Ivancov.