Foto: SRNA

Ivancov je obraćajući se na prijemu povodom 23. februara – Dana branilaca otadžbine, kojem su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, rekao da ovaj praznik odaje počast onima koji su kroz istoriju hrabro branili i nastavljaju da brane granice Rusije od spoljnih prijetnji.

– Na žalost, u svijetu je i dalje prisutna konfrontacija. I dalje smo svjedoci pokušaja korištenja metoda vojnog i ekonomskog pritiska, akcija u duhu arhaične logike zadržavanja linija podjele i geopolitičkih igara – naglasio je Ivancov.

On je upozorio na urušavanje okvira međunarodne bezbjednosti, koja je građena decenijama jer je, nakon likvidacije Sporazuma o ograničenju sistema protivraketne odbrane, nestao i Sporazum o eliminaciji raketa srednjeg i malog dometa, a odbijen je i ruski prijedlog za uvođenje moratorijuma na proizvodnju i razmještanje ovih raketa.

– U tom kontekstu, Rusija ulaže napore radi smanjenja međunarodnih tenzija, obezbjeđenja strateške stabilnosti, uspostavljanja poštenog svjetskog poretka, a zalaže se i da se brojni regionalni konflikti rješavaju isključivo diplomatskim putem – naglasio je Ivancov.

On je podsjetio da Rusija ove godine slavi 75 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu, navodeći da se u BiH, kao i u Rusiji njeguje tradicija antifašizma.

Vojni ataše Rusije u BiH Ilja Skrebnev rekao je da moderna generacija ruskih branilaca sa čašću i dostojanstvom nastavlja tradiciju svojih predaka.

– Ruska vojska zauzima vodeće pozicije u svijetu u pogledu kvaliteta naoružanja, borbene spremnosti i sposobnosti. Mi ćemo nastaviti da ojačavamo naš vojni potencijal koji je namijenjen isključivo za odbranu – poručio je Skrebnev.

Prema njegovim riječima, jačanje stabilnosti o bezbjednostu u svijetu jedan je od glavnih prioriteta Rusije, navodeći da je ova zemlja otvorena za ravnopravnu saradnju i stvaranje prijateljskih odnosa sa svim zemljama.

Prijemu su prisustvovali brojni predstavnici političkog, diplomatskog, vjerskog i kulturnog života.