Petar Ivancov

Ivancov je u autorskom tekstu za Srnu istakao da je 1. septembar tragičan datum za istoriju čovječanstva s obzirom da se ove godine obilježava osam decenija od početka Drugog svjetskog rata u kome je poginulo više od 54 miliona ljudi.

“Ova godišnjica se obilježava u mnogim zemljama, za nekoliko dana u Varšavi /Poljskoj/ će se okupiti međunarodni lideri. Ali tamo neće biti prisutan predsjednik Rusije Vladimir Putin, koga Varšava nije pozvala, objasnivši ovo time da je ‘Sovjetski Savez 1939. godine prekršio međunarodno pravo'”, navodi ambasador Ivancov.

On je podsjetio da je Sovjetski Savez dao odlučujući doprinos slomu Hitlerove vojne mašine i oslobađanju Evrope od nacizma.

Ruski ambasador je istakao i da je Svojetski Savez u ratu sa fašističkom NJemačkom i njenim satelitima izgubio 27 miliona ljudi, uključujući 14 miliona civila.

“Za moju zemlju ovaj rat je postao Veliki otadžbinski. Nažalost, danas mnogi zaboravljaju pouke svjetskog sukoba, povećava se broj pokušaja da se falsifikuje istorija njegovog početka i razvoja”, naglasio je Ivancov.

Prema njegovim riječima, osnovni cilj jeste da se umanji uloga Sovjetskog Saveza u pobjedi nad fašizmom, predstavi SSSR jednim od krivaca koji su otpočeli rat, izjednače žrtve i dželati, te da se dovedu u sumnju rezultati rata i odluke Nirnberškog tribunala.

“Ovi i slični pokušaji imaju za cilj oklevetati modernu Rusiju kao sukcesora /pravnog nasljednika/ Sovjetskog Saveza, umanjiti njenu ulogu u pobjedi nad fašizmom, opravdati neonacističke snage koje dižu glavu, te sveobuhvatan rat protiv spomenika junacima-oslobodiocima u nekim zemljama Istočne Evrope”, ocijenio je Ivancov.

Ruski ambasador je naglasio da je to sve uvredljivo za sjećanje na one koji su dali svoj život u borbi protiv mizantropske ideologije.

“Mnogi savremeni zapadni istoričari danas pokušavaju označiti Sovjetski Savez kao krivca za otpočeti Drugi svjetski rat, skinuti sa Zapada odgovornost za politiku ‘smirivanja’Hitlera, koja je upravo dovela do početka rata. Istovremeno se zanemaruje činjenica da je Sovjetski savez bio objekat fašističke agresije, što je apsolutno jasno rečeno u presudi Nirnberškog tribunala”, istakao je Ivancov.

Ruski ambasador je naveo da iskrivljuju činjenice, događaji iz prošlosti se pogrešno interpretiraju, prećutkuju se nepobitni dokazi o podsticanju nacista na akcije protiv Sovjetskog saveza tridesetih godina od niza zapadnih zemalja.

Ivancov je ocijenio da je istorijski revizionizam opasan jer potkopava temelje savremenog svjetskog porijetka koji je nastao nakon završetka Drugog svjetskog rata, i stvara pretpostavke za širenje neonacizma i ksenofobije.

“Rusija i danas nastavlja da insistira na činjenici da je bezbjedna budućnost moguća samo u uskoj saradnji svih učesnika političkih procesa na osnovu velikih, ravnopravnih i obostrano korisnih projekata”, istakao je Ivancov.

On je ukazao i da neki od zapadnih partnera Rusije nastavljaju da se pridržavaju logike čuvanja istorijskih linija podjela, pojačavaju vojnu infrastrukturu na istočnim granicama Sjevernoatlantske alijanse.

“Danas svi moramo što prije da se vratimo zajedničkom radu oko kreiranja arhitekture jednake i nedjeljive bezbjednosti i široke saradnje nezavisnih država u Evroatlantskoj i Evrazijskoj zoni sa osloncem na opštepriznate temelje i norme međunarodnog prava kojih treba da se pridržavaju svi učesnici međudržavne komunikacije”, navodi se u autorskom tekstu ruskog ambasadora za Srnu povodom 80 godina od početka Drugog svjetskog rata.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime