Uoči predavanja koje je održao na Fakultetu političkih nauka o temi “Rusija u savremenim međunarodnim odnosima”, Ivancov je rekao novinarima u Banjaluci da su ruski interesi na Balkanu precizni i dosta pragmatični.

On je naveo da Rusija želi vidjeti Balkan stabilnim i prosperitetnim područjem, dodajući da veze koja ta zemlja uspostavlja sa balkanskim državama nisu samo političke, nego i veze u ekonomiji, trgovini, kulturi.

– Mi imamo dobre odnose sa BiH, a Republika Srpska kao dio BiH je naš važan partner. Imamo posebne veze sa Srbima i to su kulturne, istorijske, duhovne, imamo sličnosti naših jezika – naglasio je Ivancov.

Mile Aljetić iz “Glasa Republike” rekao je da ovo predavanje predstavlja njihovu prvu aktivnost i da su smatrali vrlo korisnim da svoje aktivnosti počnu sa predstavnikom Ruske Federacije koja je jedna od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN i zemlja koja ima važnu ulogu u međunarodnim odnosima.

On je dodao da Moskva danas učestvuje u pronalasku političkih i diplomatskih rješenja u sukobima i krizama koji izbijaju širom svijeta.

Predavanje je održano u organizaciji Udruženja “Glas Republike” koje okuplja radnike, te nekadašnje i sadašnje studente Univerziteta u Banjaluci.