foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images

Međunarodna konferencija pod nazivom “Kosovo i Metohija u novoj Evropi”, posvećena osvrtu na kosovsko-metohijsko pitanje u novim geopolitičkim prilikama, biće održana u hotelu “Moskva”, sa početkom u 12.00 časova, saopšteno je iz Srpskog sabora “Zavetnici”.

U saopštenju se navodi da je neposredan povod za sazivanje konferencije inicijativa italijanskih, čeških i slovenačkih političara i intelektualaca za preispitivanje odluke o priznavanju takozvane “kosovske nezavisnosti”, koju su ranije donijele njihove države.

Na skupu će učestvovati i predstavnici italijanskog komiteta koji je nedavno podnio inicijativu da Italija povuče priznanje takozvanog Kosova i u prilog tome dostavio 6.000 potpisa italijanskih građana, koji su se za kratko vrijeme odazvali ovom apelu.

Među najavljenim učesnicima su i predsjednik Odbora za razvoj građanskog društva i vjerska pitanja ruske Dume Sergej Gavrilov, predstavnik Slobodarske partije Austrije, te češki reditelj Vaclav Dvoržak, koji je u Češkoj pokretač inicijative za povlačenje priznanja takozvanog Kosova.

Najavljeni su i članovi italijanskog komiteta za preispitivanje odluke od priznanju takozvanog Kosova Stefano Pavezi, koji je predstavnik partije Liga, te istoričar Stefano Bonilauri.

Iz Slovenije u Beograd dolazi Jani Ivanuša, narodni poslanik u Sloveniji i potpredsjednik Slovenačke nacionalne stranke.

Najavljeno je učešće i savjetnika srpskog člana Predsjedništva BiH Srđana Perišića, kao i istoričara Aleksandra Rakovića, te advokata i stručnjaka za međunarodno pravo Gorana Petronijevića.