Asanž je prvi put uhapšen prije deset godina 7. decembra 2010. godine.

On se trenutno nalazio u zatvoru “Belmarš” u Londonu gdje čeka sljedeće ročište 4. januara na osnovu zahtjeva SAD o deportaciji.

– Britanske vlasti prvobitno su uhapsile Asanža na osnovu naloga za hapšenje koji je objavila Švedska u vezi sa optužbama o seksualnom napadu a koje su kasnije odbačene usljed nedostatka dokaza – podsjetio je Melcer.

Melcer je naglasio da je Asanž danas u pritvoru samo iz preventivnih razloga.

On je napomenuo da Asanž nije osuđivani kriminalac i da ne predstavlja prijetnju tako da njegov boravak u zatvoru pod visokim mjerama obezbjeđenja nije neophodno, niti je adekvatno i nema nikakvu pravnu osnovu.

Istražilac UN ne govori u ime svjetske organizacije ali im podnosi izvještaje.

Asanž se u SAD suočava sa 18 tačaka optužnice povezanih sa objavljivanjem 500.000 tajnih podataka sa detaljima o vojnim operacijama u Avganistanu i Iraku.

Ukoliko bi bio proglašen krivim Asanž se suočava sa zatvorskom kaznom u trajanju do 175 godina.

Tokom 2012. godine dok je bio oslobođen uz kauciju on je da bi izbjegao deportaciju u Švedsku zatražio azil u Ambasadi Ekvadora u Londonu. Asanž je u diplomatskoj misiji proveo sedam godina i Švedska je u međuvremenu odbacila optužbe.

Predat je britanskoj policiji u aprilu prošle godine nakon promjene vlasti u Ekvadoru i osuđen je na zatvorsku kaznu zbog kršenja uslovne kazne.

Vašington je potom podnio zvaničan zahtjev za izručenje.

Melcer je istakao da Asanž ne bi trebao biti isporučen u SAD usljed velike zabrinutosti da mu ne bi bila poštovana ljudska prava.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime