N1

U saopštenju je navedeno da se takvi zaključci zasnivaju ili na namernom širenju neistina ili na totalnom nepoznavanju odgovarajućeg angažovanja SANU, što bi se moglo izbeći jednostavnim uvidom u sajt Akademije i praćenjem ostalih oblika njenog informisanja javnosti.

Zato je Odeljenje istorijskih nauka podsetilo da oblast Кosova kao središnji deo Stare Srbije predstavlja važan deo interdisciplinarnih naučnih istraživanja Srpske akademije nauka i umetnosti od njenog osnivanja do danas.

„Samo u periodu od 1990. do 2007. godine objavljeno je preko 536 bibliografskih jedinica posvećenih Кosovu i Metohiji, čiji se popis nalazi u radu u izdanjima Srpske akademije nauka i umetnosti, njenih odeljenja, odbora i instituta“, navedeno je u saopštenju.

Uz istraživanja, knjige, niz okruglih stolova i naučnih skupova, akedemici su najzaslužniji i za organizovanje velike izložbe „Srpsko umetničko nasledje na Кosovu i Metohiji: identitet, značaj, ugroženost“ održane u Galeriji SANU krajem 2017. godine, koju je videlo preko 50.000 posetilaca.

„Sa sigurnošću se može reći da nijedna naučna institucija u našoj zemlji nije dala toliki doprinos u svestranom izučavanju Кosova i Metohije koliko je to učinila i čini SANU“, navedeno je uz ocenu da medijske izjave bilo kog pojedinca, kao lični čin slobode izražavanja, ne bi trebalo da na to imaju uticaj.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime