Iz diplomatskih izvora dvije evropske zemalje u Sarajevu, procurile su informacije, da podršku SDA i Srpskoj demokratskoj stranci, i još nekim njihovim koalicionim partnerima koji podržavaju opstrukciju formiranja vlasti na nivou BiH, sugerišu i podržavaju isti oni spoljni faktori koji su podržali Ramuša Haradinaja u njegovom uvođenju taksi Srbiji i BiH na izvoz robe na KiM.

Tako je na vrijeme razotkriveno da su isti međunarodni mentori Haradinaju, Izetbegoviću i Šaroviću .

Na Kosovu se pokušava podići rejting Haradinaju pred skorošnje izbore, dok se u BiH pokušava podići opadajući rejting Bakiru Izetbegoviću a pojačati novoimenovanom lideru SDS-a Mirku Šaroviću koji u javnosti ne stoji najbolje.

U taj paket , kako nam je direktno potvrdio jedan zapadni diplomata u Sarajevu, isti mentori plasiraju priču kojom se Dodik okrivljuje za neformiranje vlasti u BiH.

On kaže da je cilj tih određenih spoljnih faktora okriviti Dodika za neformiranje vlasti na nivou BiH, kako bi ga diskreditovali kao navodni remetilački faktor iako je potpuno jasno da je Dodik u stvari bio najkonstruktivniji u pregovorima za formiranje vlasti, sa čime su ite kako upoznati i neki drugi zapadni centri.

Indikativna je činjenica, tvrde naši diplomatski izvori, da su kosovski Albanci uveli takse BiH i Srbiji 21. 11. 2018. godine, prvog dana kada je Dodik preuzeo funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, dakle posle apsolutne pobjede SNSD-a i Dodika na izborima u BiH. U tom kontekstu potpuno je jasno zašto lider SDS-a, koalicionog partnera SDA, Mirko Šarović, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i sada u tehničkom mandatu, za razliku od Vučića i Srbije, nikada nigdje nije intervenisao da se ukinu takse BiH, niti je izašao u javnost sa podatkom, kolike štete trpi BiH od taksa koje je uveo Haradinaj. To, kako tvrdi naš diplomatski izvor iz Sarajeva, zato da se ne naljute međunarodni mentori.

Sada je potpuno jasno i zašto Haradinaj, svako malo poručuje da ,,neće Dodik državu na Kosovu,, ili zašto preko noći, po preporuci istih mentora kao i Haradinaj, Šarović osuđuje Dodika što je pokrenuo vitalni entitetski interes u Narodnoj skupštini RS, oko gradnje Pelješkog mosta, za koja su ostala dva člana Predsjedništva BiH tražila da se obustavi gradnja, i to, koja slučajnost, baš u danu kada je Hrvatska napokon potpisala ugovor sa izvođačima za gradnju mosta preko Save u Gradišci ka Republici Srpskoj. Jasno je i otkud naprasno osokoljeni Šarović koji u tandemu sa Haradinajem, na smjenu, jedan iz Sarajeva a drugi iz Prištine, malo malo udaraju po Dodiku, istina Haradinaj prije svega po Vučiću!?

No uprkos zavjerama očigledno je da Izetbegović, Šarović i Haradinaj, koje ujedinjuje isti mentori, nisu dobro odmjerili ono što se može čuti u razgovorima sa iskrenim zapadnim diplomatama, da je Zapad, ipak sve manje jedinstven u podršci SDA, SDS-u i kosovskim Albancima.