Nakon što ih ovjeri, CIK BiH javno će ih objaviti do 18. avgusta.

Političke partije iz Republike Srpske dostavile su imena svojih kandidata. Već su poznati nosioci listi iz tri izborne jedinice u Srpskoj za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Uglavnom, riječ je o provjerenim stranačkim kadrovima, aktuelnim poslanicima, direktorima javnih preduzeća, doktorima.

Među kandidatima je i premijer Srpske Radovan Višković koji je nosilac liste SNSD-a za Parlamentarnu skupštinu BiH iz Izborne jedinice 3.

Najmanje osam političkih partija iz Republike Srpske prijavilo je liste za Predstavnički dom PS BiH, na njima blizu 200 kandidata.

A tamo je mjesta samo za 14 poslanika.

SNSD kao najjača srpska stranka na izbore ide sa spojem iskustva i mladosti, kaže portparol stranke koji je i sam kandidat u Izbornoj jedinici 1 gdje je nosilac liste Nebojša Radmanović.

U “dvojci” je Obren Petrović dok je premijer Radovan Višković u Izbornoj jedinici 3.

Na našim listama se našao veliki broj ljudi sa iskustvom ali i veliki broj sa novom energijom i snagom.

Očekujem da ćemo imati daleko najveći broj od svih stranaka i iz Republike Srpske i Federacije u Predstavničkom domu jer volimo Srpsku – naveo je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Lider PDP-a Branislav Borenović ponovo pretenduje u skupštinske klupe u Sarajevu, u preostale dvije izborne jedinice u Srpskoj, PDP je dao prednost mlađim i javnosti manje poznatim političarima.

SDS pred birače nastupa sa svojim provjerenim skupštinskim kadrovima.

Socijalistička partija koju predvodi Petar Đokić ponovo će se boriti za jedan mandat u PS, dok socijalisti koje vodi Goran Selak nemaju kandidate za bh parlament.

Na prošlim izborima lider US Nenad Stevandić u bh parlament ušao je sa liste SNSD-a, sada ta stranka ima kandidate za bh parlament u sve tri izborne jedinice u Srpskoj.

– Ujedinjena Srpska predala je sve liste i što se tiče NS RS i što se tiče PS BiH – navela je Natalija Trivić, potpredsjednica Ujedinjene Srpske.

DNS se nada uspjehu od prije četiri godine i jednom direktnom mandatu, čemu teži i DEMOS koji prvi put nastupa na opštim izborima.

Prvi zagovaraju tzv. treći put dok DEMOS ostaje dosljedan koaliciji sa SNSD-om.

– S obzirom na kvalitetnu listu i pokazatelje DNS očekuje direktan mandat u Izbornoj jedinici 3 i još jedan kompenzacioni mandat tako da bi DNS trebao da ima dva poslanika u PS BiH – rekao je Aleksandar Glavaš, član Predsjedništva DNS-a.

– Naši ciljevi su jedan mandat u PD PS BiH. Poznato je da je DEMOS dio sadašnje koalcije okupljene oko SNSD-a i imamo namjeru da i dalje držimo taj politički pravac – smatra Boran Bosančić, šef Izbornog štaba DEMOS-a.

SDA je u skoro svim dosadašnjim sazivima imala jednog poslanika iz Srpske u Predstavničkom domu PS BiH.

I sada to priželjkuju, zbog čega aktivno animiraju bošnjačku dijasporu.

Zbog specifičnosti načina glasanja u Predstavničkom domu PS BiH važno je da nakon izbora, najmanje 10 srpskih poslanika bude okupljeno oko jedne ideje.

U drugom krugu glasanja taj broj od 10 poslanika je brana za svaki atak na nadležnosti Srpske.