On je na konferenciji za novinare u Tokiju rekao da Lavrov i Kono nastavljaju razgovore, osjećajući težinu nacionalnih interesa, te da je zato povremeno dolazilo do žustre razmjene mišljenja tokom sastanka na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, koja je juče završena.

“Došlo je do značajne razmjene mišljenja, u cilju pronalaska rješenja koje je prihvatljivo za obje strane. Nastavićemo uporne razgovore, u skladu sa našom posvećenošću postizanju mirovnog sporazuma sa Rusijom i pronalasku rješenja za teritorijalni spor”, dodao je Suga.

Lavrov i Kono saglasili su se u subotu, 16. februara, da njihovi zamjenici Igor Morgulov i Takeo Mori u narednih nekoliko sedmica održe razgovore na temu mirovnog sporazuma, podsjetio je TASS.

Kono je kasnije rekao novinarima da se razmatra mogućnost posjete ruskog ministra spoljnih poslova Tokiju.

Rusija i Japan od sredine prošlog vijeka održavaju sastanke kako bi riješili spor u vezi sa Kurilskim ostrvima i potpisali mirovni sporazum koji zbog tog spora nije potpisan nakon Drugog svjetskog rata.

Kurilska ostrva su poslije rata pripala Sovjetskom Savezu, a Japan polaže pravo na četiri ostrva u južnom dijelu tog arhipelaga.