Čuvari islamske revolucije (elitni odred iranske vojske) nazvao je ovu operaciju “Mučenik Sulejmani”. Neki mediji javljaju da je tom prilikom nanijeta velika materijalna šteta – uništeno je nekoliko aviona.

Šta se desilo?

Zvanični predstavnik Pentagona Džonatan Hofman izjavio je da je sinoć oko 23:30 po srednjeevropskom vremenu Iran ispalio više balističkih projektila na snage SAD i međunarodne antiterorističke koalicije u Iraku.

Kako je saopštila televizija Ej-Bi-Si, pozivajući se na izvor u američkoj administraciji, u raketnom napadu je oštećen američki objekat u okolini grada Erbil na sjeveru Iraka, kao i aviobaza Ajn el Asad na zapadu zemlje.

Magazin “Njuzvik”, pozivajući se na izvore u iračkoj obavještajnoj službi saopštio je da je napad na dva objekta koje koriste Amerikanci izveden sa balističkim raketama, a ne krstarećim.

Televizija “Hadat” je saopštila da je u raketnom granatiranju aviobaze Ajn el Asad uništeno nekoliko američkih aviona.

Prema informacijama Si-En-En-a, povređeno je nekoliko Iračana. Televizija Skaj njuz Arabija je javila da je poginuo oficir iračke vojske, dok je pet povrijeđeno. Prema podacima Rojtersa, u raketnom napadu je poginulo 80 osoba.

https://twitter.com/FarsNews_Agency/status/1214681636153020416?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1214692350968127489&ref_url=https%3A%2F%2Flat.rtrs.tv%2Fvijesti%2Fvijest.php%3Fid%3D365136

Šta je poznato o operaciji Irana?

Prema podacima televizije “Pres”, Korpus čuvara islamske revolucije saopštio je da je raketni napad na aviobazu Ajn el Asad bio odgovor na ubistvo generala Kasema Sulejmanija.

Operacija je nosila naziv “Mučenik Sulejmani”, navodi se u saopštenju Čuvara islamske revolucije. Sve američke snage koje su umiješane u agresiju protiv Irana će biti vojne mete, upozorili su u Korpusu.

Na stranici na tviteru bivšeg komandanta snaga za specijalne operacije “Al Kuds” Kasema Sulejmanija pojavio se post: “Boriću se protiv tebe”.

Kako je reagovala vlast SAD?

Predsjednik SAD Donald Tramp prati nastalu situaciju zajedno sa timom sa nacionalnu bezbjednost. Američki lider, njegovi ključni ministri i pomoćnici održavaju vanredne sjednice zbog događaja.

Činovnici Pentagona su stupili u kontakt sa predstavnicima vršioca dužnosti premijera Adela Abdel Mahdija, javlja Si-En-En.

Oko Bijele kuće su pojačane mjere bezbjednosti.