Foto: Tanjug/AP, Ebrahim Noroozi

“Došlo je do važnog razvoja situacije i svet bi to trebalo da zna. Imamo informacije iz više izvora koje ukazuju da je avion srušila iranska raketa, što možda nije bilo namerno. To zahteva detaljnu istragu, a mi sarađujemo sa svima kako bismo utvrdili razlog pada”, rekao Trudo.

On je istakao da Kanađani imaju pravo da dobiju sve odgovore, dodavši da vlada na čijem je čelu neće stati dok se sve ne razjasni, jer su u toj nesreći poginula najmanje 63 državljana Kanade.

“Dokazi ukazuju da je avion srušila raketa, ali moramo sprovesti celovitu i detaljnu istragu kako bismo utvrdili šta se tačno desilo”, kazao je Trudo.

Dva američka zvaničnika ocenila su prethodno da je “vrlo verovatno” da je raketa protivvazdušne odbrane Irana oborila ukrajinski avion koji je pao neposredno posle poletanja iz Teherana, i u kome su poginuli svi putnici i članovi posade.

Tu informaciju preneli su gotovo svi najveći svetski mediji.POVEZANE VESTI

 Avion je pao u sredu, nekoliko sati pošto je Iran sproveo raketni napad na američke baze u Iraku kao odmazdu za ubistvo iranskog generala prošle nedelje.

Zvaničnici koji se pozivaju na američke obaveštajne službe, nisu želeli da im se navede ime, prenosi AP. Oni su rekli da nemaju sigurna saznanja, ali da je vrlo moguće da je to bila greška, i da je avion pogrešno protumačen kao pretnja.

Nedeljnik “Njusvik” je napomenuo da slike koje kruže od srede pokazuju, kako izgleda, fragmente ruske rakete “Tor M-1” za koju je rečeno da je nađena u predgrađu Teherana gde je avion pao.

Njuzvik je potvrdu tražio i od Pentagona, ali su oni odbili da komentarišu tu vest, u kojoj se navodi da su američki sateliti detektovali lansiranje dva projektila nedugo pre pada aviona.

Jedan neidentifikovani američki obaveštajac je uveren da je Iran označio avion na radaru, nakon čega je došlo do lansiranja projektila, a tek kasnije se utvrdilo da se radilo o civilnoj letelici.

Iranska uprava za civilno vazduhoplovstvo je odmah demantovala tu informaciju i nazvala je glasinom, dodavši da je nemoguće da je raketa oborila ukrajinski avion.

Šef Uprave za civilno vazduhoplovstvo Ali Abedzadeh je rekao da su iranske vlasti pokrenule istragu o tom slučaju i da su ukrajinski stručnjaci dobrodošli da joj se priključe.

Predsednik SAD Donald Tramp nagovestio je da veruje da je Iran odgovoran za pad aviona, ali nije direktno okrivio Iran, mada je odbacio prvobitnu iransku tvrdnju da je avion pao zbog kvara.

Britanski premijer Boris Džonson i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražili su danas u telefonskom razgovoru potpunu i transparentnu istragu pada novog “boinga” ukrajinske aviokompanije u Teheranu, prenosi Frans pres.

Britanski premijer je ukazao na potrebu “potpune, verodostojne i transparentne istrage”, saopštio je danas Dauning strit.

Dodaje se da su informacije kojima raspolažu “vrlo zabrinjavajuće” i da ih oni pažlivo prate, naveo je taj izvor.

Prema prvim elementima iranske istrage, avion se okrenuo u letu pošto se pojavio “problem”, ali pilot nije preneo nikakvu radio poruku oko tih neuobičajenih okolnosti.

Ukrajinske vlasti saopštile se kao pretpostavke uzroka udesa, mogućnost da je raketa protivvazdušne odbrane pogodila avion, ili da je u njemu eksplodirala bomba, ili da se sudari s nekom bespilotnom letelicom – “dronom”.

“U našim kontaktima sa Iranom mi smo čvrsto insistirali na tome da se sprovede transparentna, potpuna i objektivna istraga i da se što pre ustanove okolnosti te tragedije”, rekao je Zelenski, saopštilo je ukrajinsko predsedništvo.

Četrdeset pet ukrajinskih stručnjaka stiglo je rano jutros u Teheran da učestvuje u istrazi, posebno u dešifrovanju snimaka iz “crnih kutija” aviona koji je pao. Teheran je već saopštio da odbija da ih preda Amerikancima.