Kako je javila iranska Pres TV, iranske vazduhoplovne snage oborile su dron u provinciji Hormozgan, na jugu zemlje. U pitanju je bespilotna letelica “global hok”, navodi iranska džavna televizija koja emituje program na engleskom jeziku.

Portparol američke Centralne komande, kapetan Bil Urban, samo je kratko za AP rekao da “nije bilo bespilotne letelice nad iranskom teritorijom”.

Podsetimo, tenzije između SAD i Irana iz dana u dan rastu, a počele su odlukom američkog predsednika Donalda Trampa da povuče SAD iz tzv. iranskog nuklearnog sporazuma, koji zvaničnom teheranu stavlja ograničenja na proizvodnju uranijuma.

Nakon Trampovog povlačenja iz sporazuma potpisanog “velikom mukom” 2015., on je praqktično prestao da važi, a Iran je više puta apelovao na ostatak međunarodne zajednice da podrže taj sporazum.

Iranu su, u međuvremenu, nametnute dodatne sankcije od strane SAD, a sukob te dve zemlje iz dana u dan eskalira. SAD su, nakon dva napada na tankere koji su prevozili naftu u vodama UAE optužile Iran i na Bliski istok poslato je dodatnoh 1.000 američkih vojnika.