Foto: RTRS

– Što više ulazimo u svijet informacionih tehnologija i što je veća njihova primjena, veće su i prijetnje. U interesu institucija je da pratimo moderna rješenja kada je riječ o informacionoj bezbjednosti da bismo pružili zaštitu građanima i privredi – rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon otvaranja konferencije.

Prema njenim riječima, svaki događaj ove vrste pokazuje da je i Srpska na mapi modernog svijeta koji prati trendove i ide u korak sa zahtjevima savremenog doba.

– Razmjena iskustava će doprinijeti povećanju obima znanja i boljim operativnim i tehničkim rješenjima – rekla je Cvijanovićeva.

Direktor kompanije “TG SEK” Dalibor Ratković istakao je da je konferencija okupila više od 100 učesnika, među kojima su sve važne IT kompanije, banke i institucije.

– Okupili smo mnogo proizvođača koji su svjetski lideri u ovoj oblasti. Njihovi korisnici, odnosno predstavnici kompanija i institucija, mogu da vide tehnološka rješenja koja idu u korak sa svjetskim rješenjima i adekvatan su odgovor na sajber izazove. Veoma je važno za državu da su svi resursi pouzdani i da imamo bezbjedno okruženje kako bi institucije i privreda mogli da funkcionišu na adekvatan način – istakao je Ratković.

Prema njegovim riječima, sve su napredniji načini na koji se može zloupotrijebiti svaki podatak koji je na internetu.

– Izazovi su na svim poljima – od ličnih, privatnih kompanija i političkog uticaja. Mora da se investira i edukuje kako bismo pratili svjetske trendove i mogli odgovoriti na izazove – rekao je Ratković.

Organizator konferencije, koja se održava u hotelu “Kortjard baj Meriot”, je kompanija “Telegrup”.