Portparol Inspektorata Republike Srpske Duška Makivić istakla je da Univerzitet za poslovne studije najprije treba da zaprimi odluku Inspektorata da je povukao svoj zaključak čime je rješenje republičkog prosvjetnog inspektora ponovo postalo izvršno.

“Univerzitet za poslovne studije sada ima obavezu da uđe u proceduru izvršenja rješenja. Rok za izvršenje počinje da teče od dana prijema obavještenja da je povučen zaključak Inspektorata”, rekla je Makivićeva.

Inspektorat Republike Srpske oglasio je ništavim ranije doneseni zaključak kojim je dozvoljeno odgađanje izvršenja rješenja republičkog prosvjetnog inspektora na osnovu saznanja da je Okružni sud u Banjaluci odbacio prijedlog punomoćnika Univerziteta za poslovne studije za odgađanje izvršenja pomenutog rješenja.

Punomoćnik ovog univerziteta je podnio Inspektoratu zahtjev za odgađanje izvršenja rješenja republičkog prosvjetnog inspektora do okončanja upravnog spora pred sudom protiv drugostepenog rješenja Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, a istovremeno se sa identičnim zahtjevom obratio i Okružnom sudu.

Inspektorat je, s obzirom na to da nije imao saznanja da je isti zahtjev upućen i sudu, prvobitno donio zaključak kojim je dozvoljeno odgađanje izvršenja rješenja do okončanja upravnog spora.

Nakon što je utvrđeno da je sud odbacio prijedlog za odgađanje izvršenja rješenja Inspektorat je proglasio ništavim ranije doneseni zaključak.