Predsjednici Nove srpske demokratije /NSD/ Andrija Mandić i Demokratske narodne partije /DNP/ Milan Knežević pokrenuli su inicijativu kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o otvorenoj granici između Crne Gore, Srbije i bh. entiteta Republika Srpska.

“To bi bila važna pretpostavka o trgovinskoj uniji koja u narednom periodu očekivane globalne recesije može biti recept kako se na pravi način suočiti sa socioekonomskim izazovima”, navodi se u saopštenju Demokratskog fronta, u čijem su sastavu NSD i DNP.

Mandić i Knežević su na današnjem sastanku u Beogradu sa državnim i političkim liderima srpskog naroda u regionu upoznali Vučića o aktuelnom društveno-političkom situacijom, posebno apostrofirajući “institucionalni progon srpskog naroda u Crnoj Gori koji će kulminaciju doživjeti pred popis 2021. godine”.

Konstatovali su da je Srbija oduvijek bila zamajac Balkana i ukazali na opasne trendove u regionu.

“Ti trendovi se odnose na stvaranje antisrpske koalicije koju bi činile Albanija, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i takozvano Kosovo, ne bi li Srbiju i srpski narod targetirali kao destruktivni element jugoistočne Evrope i usporili njen sve vidljiviji ekonomski razvoj”, navode iz DF-a.

Mandić i Knežević su upoznali Vučića i o aktivnostima DF-a usmjerenim u pravcu ustavnih promjena, kojima bi srpski narod i srpska jezička zajednica bili normirani u Ustavu, kako im to i pripada.

Oni su rekli da su zadovoljni što je usvojen njihov raniji prijedlog o otvaranju konzulata Srbije u sjevernom dijelu Crne Gore i to najvjerovatnije u Beranama.