“Ne smiju nas danas bilo kakva pitanja okrenuti na drugi plan, osim da imamo izvršnu vlast na nivou BiH. Jasno je da izvršna vlast na nivou BiH više ne može funkcionisati, jer je ista osoba i predsjedavajući Savjeta ministara i predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH, dva stuba vlasti, što je nepomirljivo”, istakao je Čović.

On je rekao novinarima u Mostaru da je o svemu ovome prošle sedmice upoznao američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona, kao i još neke ambasadore, s kojima je nastojao “prepoznati dinamiku” u vezi sa procesom formiranja vlasti.

Čović se nada da je 5. septembar “snažan okvir” da se izađe iz problema u vezi sa formiranjem vlasti. “Mi smo nešto potpisali, a to je produkt dugog pregovaračkog procesa i prvo to treba realizovati. Prokockali smo 25 ili 26 dana. Potpis koji smo stavili 5. avgusta na sporazum o formiranju vlasti u Kancelariji Evropske unije bio je toliko snažan i raspravljen, bez otvorenih pitanja, da je bilo za očekivati da taj proces bude završen do prošle sedmice”, naveo je Čović.

On je naglasio da nema drugog puta već tražiti kompromis i dogovor. “Ono na čemu će predstavnici hrvatske politike insistirati jeste da se što prije uspostavi vlast. Naš evropski put i put u NATO savez su neupitni, ali pošto svi ne dijelimo iste vrijednosti, moraćemo se prilagoditi i pronaći pravu dinamiku i odrediti šta je to tehničko, a šta starteško pitanje”, rekao je Čović.

On je naglasio da je stav Hrvata jasan – obezbijediti konstitutivnost, ravnopravnost i legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda na svim nivoioma vlasti i dati šansu da nova vlast što prije profunkcioniše kako bi pokrenuli mnoge ekonomske programe i uhvatili se u koštac sa socijalnim problemima koje imamo.