V.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojićrekao je da će Centar pružiti potpunu administrativno-tehničku i finansijsku podršku radu komisija.

Kojić je naveo da su članovi komisija iz 12 zemalja svijeta i da je predsjedavajući Komisije za Srebrenicu Gideon Grajf, a za Sarajevo stručnjak iz Izraela Rafel Izraeli.

On je istakao da će komisija za Sarajevo imati sedam članova, a za Srebrenicu devet, te da će konistitutivne sjednice ovih komisija biti održane krajem marta ili početkom aprila.

Pored Grajfa, članovi Komisije za Srebrenicu su Adenrelo Sinaba iz Nigerije, Јukiosa Јapa, Rodžer Bajat iz Australije, Zeng Јi iz Kine, Đuzepe Zakarija iz Italije, Markus Golbarh iz Njemačke, Larens Almarfrens iz SAD i Marija Đurić iz Srbije.

Članovi Komisije za Sarajevo, pored Izraelija su Volter Manusek iz Austrije, Lorens Almarfrens, Darko Tanasković, iz Srbije, Đuzepe Zakarija, Viktor Bezučenko iz Rusije i Patrih Bario.

– Kakvi god da budu konačni izvještaji komisija, koje će usvojiti i Vlada Srpske, njih moraju prihvatiti svi narodi, jer su usmjereni ka istini i pomirenju među narodima – rekao je Kojić.

Ministar pravde Srpske Anton Kasipović rekao je da rješenja o formiranju komisija predstavljaju realizaciju zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske u kojima je jasno naglašena osnovna motivacija za njihovo formiranje.

Kasipović je istakao da se komisije osnivaju zbog jačanja povjerenja među narodima, ali i obezbjeđivanja suživota naroda u budućnosti.

– Komisije čine stručnjaci, znalci i neupitni humanisti. Vlada se, na osnovu prijedloga koje je dobila od Akademije nauka i umjetnosti, ali i udruženja, odlučila za eksperte koji će činiti dvije komisije – rekao je on.

Na prvoj konstitutivnoj sjednici komisija biće usvojen plan rada i na osnovu toga biće koncipirani i finansijski planovi.

– Osnovna potreba i ideja je da se rasvijetle sve činjenice u vezi sa tragičnim zločinima zbog žrtava i njihovih potomaka – rekao je Kasipović.