XI JINPING - ALEKSANDAR VUCIC

redsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da se sledeće godine svakako može očekivati dolazak kineskog predsednika Si Ðinpinga u Srbiju.

Vučić je istakao da je ponovni dolazak kineskog predsednika za dve godine u jednu evropsku zemlju znak ogromne podrške i poverenja.

Kazao je da sada kineski ministar spoljnih poslova traži prostor u agendi predsednika.

Dodao je i da Si poziv nije lako prihvatio.

– Treći put sam morao da zamolim, onda se on nasmejao i svi su se nasmejali, i onda je Si dao nalog ministru – preneo je Vučić.

On je rekao i da je vecera bila prilika da se razgovara o svim globalnim važnim pitanjima u svetu, Korejskom poluostrvu, kao i novim tarifama SAD prema Kini, a koje bi mogle da pogode i malu Srbiju, ukzujući da zato moramo da gledamo sebe da sačuvamo.

Vucić je naveo i da je mnogo naučio od predsednika Sija, da je važno da se brine o svemu u svetu, jer, kako je rekao, Si ima poslovicu o tome da “kada gore kapije grada, ribe će u blatu da stradaju”.

Ponovo je istakao i da Kina Srbiju doživljava kao iskrenog prijatelja u kojeg imaju poverenje i spremnost da sa nama radi.

Kako je naveo, takav odnos prema Srbiji pokazan je i kroz to što je predsednik Si želo da Vucić sedi sa njegove desne strane na večeri.

– To je odnos prema Srbiji, osećate se ponosni – kazao je Vučić i ponovio da će on u parilu ponovo ići u Kinu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pekingu da Srbija ima punu podršku Kine po pitanju Kosova i Metohije.

– Mi podržavamo politiku jedne Kine. Za nas postoji jedna Kina i ništa durgo, kao i za njih jedinstvena Srbija i ništa drugo – rekao je Vučić za TV Pink.