– Do Nove godine ćemo nabaviti neophodne uređaje koje će omogućiti da se prezentacija ovog što Kinoteka ima podigne na veći tehnološki nivo i jedan primjereniji način – izjavio je Dodik novinarima nakon sastanka sa proslavljenim srpskim i svjetskim rediteljem Emirom Kusturicom i direktorom Kinoteke Republike Srpske Snježanom Lalovićem.

Dodik ističe da je danas prisustvovao važnim trenucima za Kinoteku, budući da je Kusturica odlučio da ovoj ustanovi kulture pokloni svojih deset digitalizovanih filmova.

– To je vrijedan poklon Kinoteci, što je pokrenulo i drugo. Već iz Sarajeva radimo na realizaciji boljih smještajnih uslova i boljih uslova za prezentaciju svega onoga čime Kinoteka Srpske raspolaže – naglasio je Dodik.

U sali Kulturnog centra prikazani su dijelovi filmova, koje je Kinoteci poklonio proslavljeni reditelj.

Sastanku i prikazivanju filmova prisustvovao je i načelnik opštine Pale Boško Јugović.

Kinoteka Srpske je republička ustanova kulture čija je osnovna djelatnost filmska arhivistika – prikuplja, trajno čuva i stručno obrađuje filmove, odnosno filmsku građu i prateći filmski materijal, te sarađuje sa srodnim ustanova u zemlji i inostranstvu, obavlja razmjenu filmova i filmske građe.

Kinoteka baštini sve ono što je stvaralo filmsko preduzeće “Srna film” od osnivanja 1992. godine.