Foto: banjaluka.net

Tako je govorio Stjepan Mesić o Republici Srpskoj u posljednjih deset godina, ali ga to nije spriječilo da nedavno dođe u Banjaluku na ceremoniju izbora najboljih poslovnih ljudi i kompanija na nivou Јugoistočne i Srednje Evrope.

Uručio je i nagradu – predsjedniku SDS-a Mirku Šaroviću, što je izazvalo brojna reagovanja.

Šarovićev pristanak da od Mesića primi priznanje izazvao je reagovanja na društvenim mrežama i javnosti Republike Srpske. Veliki broj komentara sveo se na to da je riječ o krahu politike SDS-a, nekada najjače nacionalne stranke u Republici Srpskoj, te da je Šarović višegodišnjim ignorisanjem interesa Republike Srpske konačno doveo SDS na ivicu političkog nestanka.

Stvaraoci Republike Srpske čija je okosnica bila SDS, kao državotvorne stranke u toku rata, ne kriju razočarenje što Šarović priznanje prima od dokazanog rušioca Јugoslavije, poznatog po antisrpskim stavovima i onog koji želi ukidanje Republike Srpske.

– Nisam zadovoljan što je to baš u Banjaluci, što nam opet popuje i soli pamet Stjepan Mesić i što je nesretni dobitnik gospodin Mirko Šarović – rekao je Slobodan Bjelić iz Asocijacije stvaralaca Republike Srpske.

Bjelić kaže da bi Mesića mogli proglasiti i nepoželjnim u Republici Srpskoj, s obzirom na to da je nekoliko puta priželjkivao njen nestanak, a da SDS kao državotvorna stranka to više i nije.

Srđan Mazalica iz SNSD-a kaže da su i laureat i onaj koji je dodijelio nagradu, nažalost, dva najveća miljenika političkog Sarajeva.

– Ne postoji Srbin i ne postoji Hrvat koji su više od Šarovića i Mesića uradili na jačanju probosanske politike i centralizacije BiH i jačanje te probosanske politike u BiH i regionu – naveo je Mazalica.

Ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šaroviću uručena je nagrada “Ličnost godine BiH”, uz obrazloženje da istrajava u žestokoj borbi za bolji ambijent za biznis, izvoz i ostvarivanje boljih rezultata u biznisu i ekonomiji BiH.

Nagrada je dodijeljena u organizaciji Direkcije evropske agencije za izbor i promociju najmenadžera i najkompanija u protekloj godini.