Foto: N1

Niste sami, poručuju Beograđani svojim susedima u Hrvatskoj. Tačno u 12.20, 24 sata nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Petrinju, okupili su se ispred Ambasade Hrvatske u Beogradu da ponude pomoć, solidarnost i stisak ruke.

„I ovo je naš način da se kaže niste sami, mi smo uz vas, u svakom trenutku, niste sami. I ne samo Hrvatska, nego ceo region, držimo se za ruke i tako ćemo pobediti svaku nevolju“, kaže aktivistkinja Aida Ćorović.

Kako bi susedi brže i lakše pobedili nevolju, Vlada Srbije odlučila je da Hrvatskoj pošalje milion evra pomoći i to sve nakon što je predsendicu Vlade to lično zamolio predsednik Aleksandar Vučić.

„Članovi Vlade izrazili su žaljenje zbog ljudskih života izgubljenih u ovoj prirodnoj katastrofi, a novčana sredstva su namenjena da se pomogne u obnovi razrušenih objekata“, navela je Vlada.

Teško je opisati koliko pomoć i podrška znače u cunamiju strahota koji je pogodio Hrvatsku, poručuje ambasador te zemlje u Srbiji.

„Zahvalio bih se i predsendiku Vučiću koji je prvi, vrlo dirljivo, izrazio podršku Vladi Hrvatske i reči ohrabrenja. Zahvalio bih se i Vladi Srbije, koja je uprvao donela odluku o donaciji milion evra za sanaciju štete i još jednom zhavlio bih se i građanima Srbije koji pokazuju tu iznimnu solidarnost i ljudskost“, poručio je ambasador Hidajet Biščević.

Dodaje i da će ambasada otvoriti žiro račun na koji građani mogu da uplaćuju donacije, a da je, zbog pandmeije koronavriusa, u ovom trneutku teško poslati materijalnu pomoć u vidu hrane i drugih potrepština. Skupština slobodne Srbije pozvala je sve građane da pomognu koliko i kako mogu.

„Nesrećni događaji uvek nas podsete koliko su sudbine ljudi na ovim našim prostorima isprepletene i koliko je važno da se međusobno ispomažemo i podržavamo“, poručuju iz Skupštine slobodne Srbije.

Region je naša kuća, i nikad se ne zna ko će kada kome morati da pritrči u pomoć, poručuje Igmanska inicijativa.

„Zato pozivamo sve zemlje regiona da pokažu punu solidarnost u saniranju posledica nesreće koja je pogodila pojedine delove Hrvatske, pokazujući tako nama i drugima da postoji daleko više onoga što nas veže i upućuje jedne na druge, od onoga što nas deli i suprotstavlja jedne drugima.“

Podrška stiže i od umetnika iz regiona, a Vučko i Zagi poručuju uhvatimo ruke jedni drugima.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime