Hjuman rajts voč navodi da je položaj novinara još nesiguran i praćen napadima i pretnjama zbog izveštavanja o osetljivim pitanjima.

– Srpski novinari i dalje su izloženi napadima i pretnjama. Provladini mediji često sprovode kampanje blaćenja nezavisnih medijskih kuća i novinara, opisujući ih kao ‘izdajnike’ i ‘strane plaćenike’. Medijski pluralizam je ugrožen činjenicom da je većina medija bliska vladajućoj partiji – ocenjuje HRW.

Navodi se da je komisija uspostavljena da istraži ubistvo tri istaknuta novinara ostvarila odredjen napredak ukazujući na presude za ubistva Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Kako je ocenjeno u izveštaju, suđenja za ratne zločine pred sudovima u Srbiji bila su spora i nedostajalo im je neophodne političke podrške a sistem azila i dalje je manjkav, uz niske stope priznavanja. Hjuman rajts voč ukazuje da je napredak u procesuiranju ratnih zločina bio bez adekvatnih resursa i snažnih mehanizama za zaštitu svedoka.

Kao problem se navodi činjenica da je mali broj visokih zvaničnika koje su sudovi procesuirali i osudili.

U delu izveštaja o Kosovu konstatuje se da je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije ostao je zamrznut.

Kako se navodi u izveštaju HRW, dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom EU u zastoju je od novembra 2018. kada je Srbija blokirala članstvo Kosova u Interpolu a Kosovo zauzvrat uvelo takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

U poglavlju o stanju ljudskih prava na Kosovu, konstatuje se da je spor napredak ka uspostavljanju odgovornosti za ozbiljne ratne zločine počinjene tokom rata rata 1998-1999. Ukazuje se da su novinari na Kosovu bili izloženi pretnjama i zastrašivanjem i da sudjenja za zločine protiv novinara sporo napreduju.

– Tenzije između Srba i Kosovskih Albanaca još su prisutne, posebno na severu. Zajednice Roma, Aškalija i Balkanskih Egipćana još uvek su izložene diskriminaciji – navodi se u izveštaju.

Specijalna kancelarija u Hagu za procesuiranje rathih zločina počinjeni izmeđju 1998. i 1999. tokom 2019. pozvala je tri osumnjičena na ispitivanje, ali nije podignuta nijedna optužnica do zaključka izveštaja, dodaje se.

“Svetski izveštaj 2020”, je godišnji pregled Hjuman rajts voča o stanju ljudskigh prava širom sveta, koji obuhvata period od kraja 2018. do novembra 2019. i pokriva više od 100 zemalja i teritorija.