Odgovor prenosimo u cijelosti:

Prema zaključcima 12. sjednice Međudržavne komisije za praćenje provođenja Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško, Koordinacijski odbor će obavijestiti predsjednike hrvatske i slovenske delegacije o tome jesu li pronašli moguće rješenje oko zajedničkog odlaganja NSRAO-a.

– Idući sastanak Koordinacijskog odbora planiran je u avgustu 2019. godine, a održavanje sjednice komisije koju će organizovatii slovenska strana planirano je u septembru 2019. godine – saopštilo je iz Ministarstva zaštite okoline i energetike Republike Hrvatske za RTRS.

Podsjećamo, Hrvatska i Slovenija kao vlasnici Nuklearne elektrane Krško, treba da odluče da li će nuklearni otpad odlagati na zajedničkoj lokaciji Vrbini pored Krškog ili će se svako pobrinuti za svoj dio.

U tom slučaju, kao lokacija za hrvatsku stranu, pominje se Trgovska gora, koja je na samoj granici BiH, što je u Novom Gradu i cijeloj Republici Srpskoj i BiH naišlo na proteste i neodobravanje.