Foto: TANЈUG

“Uprkos vjerodostojnim izvještajima tokom godine o nezakonitom i nasilnom vraćanju migranata u BiH i Srbiju, kršeći zakon EU o izbjeglicama i ljudskim pravima, Hrvatska nije snosila posljedice koje propisuju institucije EU”, piše u izvještaju “Hjuman rajts voča” o ljudskim pravima u Hrvatskoj.

Organizacija navodi da je i predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović za švajcarsku televiziju potvrdila povremenu upotrebu sile, ali je kasnije povukla svoje komentare, prenosi hrvatski portal “Indeks”.

Prema podacima hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova koje prenosi “Hjuman rajts voč”, u osam mjeseci 2019. godine registrovano je 11.813 novih migranata i azilanata, uglavnom iz Avganistana, Pakistana i Turske, što je 8.600 više u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

U istom razdoblju 974 osobe su zatražile azil, a vlasti su odobrile 71 zahtjev, od čega i 13 iz 2018. godine.

– Hrvatska je iznijela podatak da je na svojim granicama blokirala ulazak 9.487 ljudi u prvih osam mjeseci 2019. godine – navedeno je u izvještaju.

U izvještaju piše da je u okviru projekta “Sjećanje na Holokaust”, koji su predvodili univerziteti širom Evrope, ustanovljeno da je istorijski revizionizam u Hrvatskoj među najizraženijim u EU.

– Tokom godine zabilježeno je nekoliko nasilnih napada na Srbe u Hrvatskoj. Hrvatski ombudsman i udruženja civilnog društva su izrazili zabrinutost zbog atmosfere netolerancije prema manjinama – naveo je “Hjuman rajts voč”.