Hrvatska Vikipedija dotakla je novo dno s najnovijim izmjenama članka o Јasenovcu i stala u odbranu ustašstva u kojima se kao relevantan izvor navodi knjiga Igora Vukića “Radni logor Јasenovac” u kojemu se ovaj ustaški logor smrti, koji je zgražao čak i naciste, predstavlja skoro kao banja.

Ustaški logor smrti Јasenovac sada se opisuje kao Sabirni logor Јasenovac, a prvi podaci u članku su iz Vukićevog intervjua Glasu Koncila. Naime, većina podataka na koje se poziva u članku o Јasenovcu na hrvatskoj Vikipediji su iz ekstremno desnih medija, kao što su portal udruženja Željke Markić Narod.hr, Hrvatski tjednik i Maksportal.

Na svim mjestima u članku na kojima je pisalo da je Јasenovac bio “logor smrti” sada piše “sabirni logor”, a uz Vukića – inače sekretara udruženja koje tvrdi da je Јasenovac bio komunistički logor – poziva se i na revizionističku istoričarku Blanku Matković koja je poznata po svojim ekstremističkim stavovima.

U članku na Vikipediji citira se i slovenački istraživač Roman Leljak, koji je inače pravosnažno osuđeni prevarant, zbog čega je služio i zatvorsku kaznu, a ozbiljni ga istoričari smatraju šarlatanom. Više od pola članka o Јasenovcu sada se zapravo svodi na negiranje zločinačkog karaktera ovog logora smrti i indirektnu odbranu ustaša i NDH.

Za poređene s hrvatskom Vikipedijom, na engleskoj i njemačkoj Vikipediji Јasenovac se opisuje, između ostaloga, kao logor za istrebljenje ljudi.