(Foto:TANЈUG)

Portal Indeks je uz ocjenu “skandalozno” prenei da je grafičko rejšenje filma “Sto godina srbijansog terora u Hrvatskoj 1918 – 2018” slično američkom spomeniku “Maunt Rašmor”, na kojem se iznad hrpe požutjelih lobanja nalaze likovi Aleksandra Karađorđevića, Svetozara Pribićevića, Milorada Pupovca i Aleksandra Vučića.

U studiju su sjedjeli autor festivala Marijan Capek i potpredsjednik Udruženja hrvatskih dobrovoljaca “Domovinskog rata” Smiljan Tomašević.

Capek je predstavljajući zatim program festivala nabrojao filmove među kojime su i naslovi “Štafeta smrti” i “Dr Franjo Tuđman – junak Domovinskog rata”. Nakon njega, Tomašević je nastavio listu filmova – “Krvava berba grožđa”, “Ovčara neispričana priča”, “Јazovka”, “Broj 55”.

Posebno je izdvojio premijeru Sedlarovog filma “Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918 – 2018” u Zaprešiću.

Nakon njegovog izlaganja, javila se voditeljka ističući drugi naslov.

“Tu je i ‘Mit o Јasenovcu’ od Romana Leljaka. Drago mi je da ste i njega uključili, on je puno istraživao o ovome, tako da će biti zanimljivo pogledati njegova dva filma”, rekla je voditeljka.

Na to joj je Tomašević odgovorio da vjeruje da je društvo u Hrvatskoj zrelo i da može da se suoči s prošlošću.

“Treba ići s istinom i krajnje je vrijeme da se ne dijelimo na lijeve i desne i da moramo prihvatiti prošlost onakvu kakva jeste”, rekao je Tomašević.

Indeks je, kako navodi, o cijelom slučaju poslao pitanje HRT-u. Portal ističe da knjiga “Mit o Јasenovcu” relativizuje fašizam, umanjuje broj žrtava logora i simpatizira ustaški pokret i NDH.

Čelnici grada Samobora i Čakovca već su se ogradili od prikazivanja ovog filma i oštro osudili pokušaj istorijskog revizionizma “najmračnijeg doba hrvatske istorije”.