Foto: TANЈUG

Povodom ovog velikog praznika Hram Svetog Save na Vračaru bio je otvoren za posjetioce.

Mnogi su prvi put mogli da vide veličanstveni mozaik koji krasi jednu od najvećih pravoslavnih svetinja.

Tokom cijelog dana brojni vjernici dolazili su u Hram Svetog Save da bi se, uz prisustvo sveštenstva, poklonili ikoni Svete Petke, ali i vidjeli nedavno završeni impozantni mozaik koji se prostire na 15.000 kvadratnih metara.

– Pošto je danas neradni dan u suštini za Crkvu, onda smo se mi potrudili da bar malo otvorimo, da ljudi vide tu ljepotu jer poslednjih godinu – dvije nije se moglo tako lako vidjeti uopšte Hram. Nadamo se da kada pogledamo ovo sve, da ćemo imati još strpljenja da sačekamo do kraja godine dok se ne završi sve u Hramu – rekao je episkop remezijanskji Stefan.

Sam mozaik težak je 320 tona, a uređenje Hrama trajalo je četiri godine.

– Na njima je radilo oko 300 ruskih umjetnika, 200 njih u Moskvi, oko stotinu ovdje u Beogradu na samome postavljanju. Moramo d anapomenemo da je na zidove Hrama Svetog Save postavljeno preko 50 miliona kamenčića – izjavio je sveštenik u Hramu Svetog Save Dragan Šovljanski.

Na vratima Hrama ispisane su molitve na 24 jezika, a sa zvonika se oglašava 49 zvona.

Posjetioci Hrama oduševljeni su njegovim izgledom.

Radovi se nastavljaju postavljanjem poda. Uskoro će biti završeno i postavljanje ikona na ikonostas, a radi se i na sređivanju platoa oko Hrama.

Izgradnju Hrama pomogle su Srbija, Republika Srpska i Rusija, kao i cijeli srpski narod donacijama.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime