Banjaluka (Foto: banjaluka.rs.ba)

U Savezu opština i gradova kažu da postojeći Zakon ima brojne nedostatke, a da će do eventualnih izmjena doći tek polovinom naredne godine. Iz PDP-a poručuju, ako neko pokuša da umanji funkciju načelnika ili gradonačelnika izvešće građane na ulicu.

Širenje netačnih informacija o navodnom planu da se izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi Republike Srpske, uloga gradonačelnika ili načelnika u donošenju odluka umanji ima za cilj plašenje građana, smatra šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu Srpske Igor Žunić.

Kaže da, Vlada nikada nije raspravljala o ovakvim izmjenama zakona, niti će ga Skupština usvajati po hitnom postupku na narednoj sjednici.

– Za sada sve ove informacije koje su se pojavile su jedno političko spinovanje, situacija u kojoj vjerovatno ljudi iz PDP-a i SDS-a koji nisu spremni dobro i kvalitetno da rade posao pa nalaze izgovor – naveo je Žunić.

PDP je juče poručio da sve nadležni organi do petka dostave odgovor da li se ide s izmjenom zakona kojim bi se navodno razvlastili gradonačelnici i načelnici. Ako je to tačno, poručuju da se krši volja građana.

– Narod je rekao svoje i imaju obavezu i odgovornost prema narodu da u naredne četiri godine kao legitimno izabrani gradonačelnici i načelnici rade svoj posao – tvrdi Branislav Borenović, predsjednik PDP.

– Ali ako neko bude istrajavo na nečemu ovakvom, spreman sam biti prvi gradonačelnik koji će pozvati ljude da izađu na ulice i to će se zvati protest – rekao je Draško Stanivuković, novoizabrani gradonačelnik Banjaluke.

O ovakvim izmjenama nije bilo govora u Savezu opština i gradova Republike Srspke, čije su članice zadnje dvije godine uočile brojne nepravilnosti u Zakonu, izjavio je predsjednik Saveza Ljubiša Ćosić. Ipak, kaže , izmjena Zakona mogle bi se desiti polovinom naredne godine, i to u dijelu koji reguliše rokove sprovođenja odluka gradonačelnika, načelnika, skupština – opština. Praksa je pokazala, kaže, da upravo zbog toga je bio usporen razvoj pojedinih lokalnih zajednica.

– Moramo da jasno vidimo na koji način ćemo regulisati pitanje termina donošenja određenih rješenja u okviru zakona, odnosno kada to načelnik i gradonačelnik, u kom roku je dužan da ispoštuje odluke Skupštine/opštine, odnosno obrnuto kada je Skupština/opština grada dužna da ispoštuje ono što radi načelnik/gradonačelnik – istakao je Ćosić.

Postojeći Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi donesen je u novembru 2016. godine.

U aprilu 2021. trebalo bi da bude formirano novo rukovodstvo Saveza, a nakon toga i radna grupa koja će raditi na izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi i pripremi novog Zakona o finansiranju jedinca lokalne uprave i samouprave, poručio je Ćosić.