– Apsolutno aboliranje bošnjačkih stranaka u Izvještaju u UN u vezi sa najdubljom političkom krizom nakon Dejtona, koje svojim radikalnim unitarizmom nedvosmisleno razaraju multinacionalni karakter BiH, nije smjelo biti izostavljeno – upozoravaju iz ove organizacije.

Iz HNS-a ističu da institucija OHR-a treba da budu dio rješenja u BiH u prelaznom procesu transformacije i sticanja potpune suverenosti.

Ocijenjeno je da je obraćanje Džaferovića primjer radikalnog unitarističkog narativa koji obmanama i političkim floskulama produbljuje međunacionalne podjele i izaziva nestabilnost.

– Zloupotreba institucije Predsjedništva BiH na ovakav način dodatno jača svijest među Hrvatima koliko je Dejtonski mirovni sporazum dragocjen, jer predviđa legitimno političko predstavljanje kao izraza volje konstitutivnih naroda – konstatovao je HNS.

Iz HNS-a ukazuju da je Džaferović svojim stranačkim, a ne državničkim obraćanjem, još jednom udario u ključne elemente Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Navođenje Hrvatske de fakto kao neprijatelja BiH, primjer je narušavanja regionalnih odnosa, ističe se u saopštenju.

– Kao potpisnica i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, Hrvatska ne može biti etiketirana u takvom svojstvu, niti za tako nešto postoji racionalno uporište – navodi se u saopštenju HNS-a.