“Prvi korak treba da bude formiranje novog Savjeta ministara, a stranke izborni pobjednici na principima dogovora da nastave razgovore o formiranju vlasti i na svim nivoima”, saopšteno je HDZ-a nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Predsjedništvo HDZ-a BiH pozvalo je na odgovornost sve da, u skladu sa rokovima koje su SDA, SNSD i HDZ BiH dogovorili, sprovedu sporazum.

U saopštenju se dodaje da je nakon toga neophodno pristupiti rješavanju pitanje izmjena Izbornog zakona i sprovođenju svih presuda evropskih i domaćih sudova.

“Svakim daljim odlaganjem ili otvaranjem novih problema BiH ulazi u dublju krizu koja se ne smije dopustiti. Svi zvaničnici HDZ-a BiH nastaviće da se zalažu za dogovor, kompromis i rješavanje otvorenih pitanja putem dijaloga izbornih pobjednika jer samo tako možemo riješiti nesporazume i odgovoriti izazovima”, zaključilo je Predsjedništvo HDZ-a BiH.

Na sjednici je razgovarano i o situaciji u kompaniji “Aluminij” Mostar s naglaskom na procese koji su se dogodili nakon 10. jula.

Iz HDZ-a BiH napominju da je predsjednik te stranke Dragan Čović aktivno učestvovao na šest sastanaka Kriznog štaba koji je formiran nakon gašenja preduzeća i dodaju da je zalaganjem u Kriznom štabu preuzeta briga o svim zaposlenim i moguća obnova proizvodnje u tržišnim uslovima.

“Krizni štab kroz šest svojih zasjedanja omezbijedio je otpremnine za preliminarno 500 zaposlenih koji se mogu isplatiti ovu sedmicu, predvidio je u prvoj fazi ostanak oko 380 zaposlenih u pripremi moguće proizvodnje, uveo je potencijalnog partnera za dubinsku analizu firme sa željom potpunog pokretanja proizvodnje, te je ispregovarao proces uvezivanja staža kontinuirano za sve zaposlene s Vladom FBiH”, ističe se u saopštenju.

Iz HDZ-a naglašavaju da su svi zadaci koji su bili postavljeni pred Krizni štab uspješno riješeni, te da sada Krizni štab prelazi u fazu mirovanja i služi Nadzornom odboru i Upravi za logističku podršku da bi se do kraja godine učinilo sve na otpočinjanju procesa proizvodnje.

U saopštenju se dodaje da Uprava i menadžment “Aluminija” sada treba da nastave da djeluju u punom kapacitetu u svim daljim procesima.

“HDZ BiH najoštrije osuđuje politizaciju i manipulisanje činjenicama koje su se iznosile u javnost u vremenu dok je Krizni štab činio sve da bi `Aluminij` pokrenuo”, navodi se u saopštenju.

Predsjedništvo HDZ-a BiH pozvalo je sve nadležne i pravosudne institucije u BiH da preduzmu sve potrebne mjera i aktivnosti da bi bile ispitane i utvrđene eventualne odgovornosti za nezakonite propuste svih koji su svojim djelovanjem doveli “Aluminij” do duga većeg od 400 miliona KM i na kraju do privremenog gašenja.