© FOTO : VERTOLETЫ ROSSIIHelikopter "Ansat"

„Ansat“ namenjen Republici Srpskoj opremljen je medicinskim modulom sa nosilima i medicinskom policom. U kabini se nalazi mesto za prevoz nastradalog i dva sedišta za lekare.

Medicinska oprema uključuje sistem za veštačku ventilaciju pluća, tele-EKG koji omogućava praćenje srčane aktivnosti u realnom vremenu i drugu opremu za evakuaciju pacijenata različite težine bolesti. Komplet uključuje i pet sedišta koja se mogu ugraditi umesto medicinskog modula, a u tom slučaju helikopter može da preveze sedam putnika. Takođe je ugrađen sistem za aktivno prigušivanje vibracija.

Helikopter Ansat
© FOTO : VERTOLETЫ ROSSIIHelikopter “Ansat”

„Ova isporuka svedoči o konkurentnosti ‘Ansata’ na evropskom tržištu i vidimo i perspektivu za nove narudžbine. Siguran sam da će evropski operatori ceniti povoljnu cenu eksploatacije helikoptera, njegovu svestranost i pouzdanost. Još dva ‘Ansata’ biće predata Republici Srpskoj za potrebe policije 2021. i 2022. godine. godine i oni će biti dodatno opremljeni reflektorima, sistemom za sletanje bez padobrana, vitlom i spoljnom remenom“, objasnio je izvršni direktor „Helikoptera Rusije“ Andrej Boginski.

U okviru ugovora o nabavci tri helikoptera za Republiku Srpsku, u Centru za vazduhoplovnu obuku Kazanske fabrike helikoptera obučena su tri tehničara i dva pilota naručioca. Planirano je da se u budućnosti u Centru za obuku izvede etapna obuka letačkog i tehničkog osoblja istovremeno sa isporučivanjem helikoptera – u naredne dve godine biće obučena još četiri pilota i šest tehničara.

„Ansat“ je laki dvomotorni višenamenski helikopter čija je serijska proizvodnja pokrenuta u Kazanskoj fabrici helikoptera. Konstrukcija helikoptera omogućava mu da se brzo transformiše i u teretnu i u putničku verziju sa mogućnošću prevoza do sedam osoba. „Ansat“ je sertifikovan za upotrebu u temperaturnom opsegu od -45 do +50 stepeni Celzijusa, kao i za rad u visokim planinama.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime