foto: BETA

Hejl se u Prištini sastao predsednikom Hašimom Tačijem, premijerom Ramušem Haradinajem i predsednikom parlamenta
Kadri Veseljijem.

Zajednički sastanak u američkoj amabsadi počeo je u 8:30, a pošto je završen nije bilo obraćanja medijima, niti saopštenja.

Prištinski mediji dodaju da su se Tači, Haradinaj i Veselji nakon sastanka, okupili u jednom od restorana u Prištini.

Stejt department je ranije najavio da će Hejl u Prištini razgovarati sa kosovskim liderima o, kako se navodi, “istorijskoj šansi da se postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom”, te o traženju mogućnosti za postizanje dogovora, ali da SAD neće davati recept za rešenje, koje mora biti primenjivo i na Kosovu i u Srbiji i mora doprineti dugoročnoj stabilnosti regiona.

Tači: Razgovarali smo o dijalogu

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas izjavio da su lideri Kosova sa Dejvidom Hejlom razgovarali o sadašnjoj situaciji na Kosovu, evroatlanskoj budućnosti zemlje, aktuelnoj situaciji na Balkanu i o odnosima izmedju dve zemlje.Tači je na Fejsbuku napisao da su sa “posebnim akcenatom” razgovarali o dijalogu izmedju Kosova i Srbije, kao i mogućnosti za sveobuhvatni konačni sporazum koji će zatvoriti sva otvorena pitanja izmedju te dve zemlje.

“Značaju pravno obavezujućeg sporazuma koji će dovesti do medjusobnog priznanja i sedišta Kosova u Ujedinjenim nacijama i omogućiti da iz stanja stalnog neprijateljstva prodjemo u stanje mira, normalnosti i saradnje naših zemalja”, napisao je Tači na fejsbuku.

On je dodao da se Kosovo ne slaže sa uslovljavanjima zvaničnog Beograda i ponavlja opredeljenje za što sveobuhvatniji i transparentan dijalog, za šta je u Skupštini Kosova i usvojena Platforma o dijalogu.

Tači se zahvaljuje predsedniku SAD Donaldu Trampu na pismima u kojima je dao podršku za postizanje sporazuma koja balansira interese dve nezavisne i suverene zemlje. “Ali mi izražavamo stav da je status kvo i stanje zamrznutog sukoba za nas neprihvatljivo”, napisao je Tači.

Haradinaj: Spremniji nego ikada da jedinstveno nastavimo dijalog

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio danas da su sa Hejlom imali otvoren i iskren razgovor o spremnosti Kosova za nastavak dijaloga sa Srbijom koji će za rezultat imati medjusobno priznanje u postojećim granicama.

Haradinaj je na Fejsbuku napisao da je na sastanku izneo stav da je “Kosovo spremnije nego bilo kada, da jedinstveno – jednim glasom nastavi dijalog sa Srbijom i da doprinese dobrosusedstvu, miru i stabilnosti”.

“Ovo jedinstvo je značajnije nakon usvajanja Platforme i Zakona o dijalogu”, napisao je Haradinaj na fejsbuku.

Kosovski premijer je izrazio spremnost za dijalog i pozvao Srbiju “da se vrati stolu (dijalogu) i da razgovara o svim otvorenim pitanjima uključujući i slobodnu trgovinu i postignu sporazum koji će za rezultat imati priznanje u postojećim granicama”.

Hejl sa medijima: Bez stava o ishodu dijaloga, odrediće “narodi dve zemlje”

“Mislimo da se Kosovo nalazi ispred ključnog koraka, i da je ono na putu ka pravednijoj i prosperitetnijoj budućnosti. Sveobuhvatan, obostrano koristan sporazum između Srbije i Kosova je način da se dostigne ta budućnost, gde ključnu ulogu igra posvećenost uzajamnom priznanju”, poruka je američkog podsekretara Dejvida Hejla nakon današnjeg sastanka u Prištini sa kosovskim liderima – premijerom Ramušem Haradinajem, predsednikom Hašimom Tačijem i predsednikom skupštine Kadrijem Veseljijem.

“Zato sam otišao u Beograd i zato sam ovde, da vidim šta možemo da učinimo da pomognemo u tome i da procenimo najbolji način na koji Amerika može da ima konstruktivnu ulogu”. Nakon sastanka sa kosovskim trojcem Hejl se sastao sa urednicima KoSSeva, Kohe Ditore i Gazete Express kako bi preneo utiske sa poseta Beogradu i Prištini, ali i odgovorio na njihova pitanja.

„Želim da naglasim da su Kosovo i Srbija ti koji moraju da donesu odluke koje su potrebne na tom putu i da identifikuju teme koje će se razmatrati za pregovaračkim stolom. Ali, mi verujemo da kreativnost, fleksibilnost i priznanja moraju da se ostvare, i da održivi sporazum mora da doprinese regionalnoj stabilnosti”, objasnio je Hejl.

SAD nemaju stav o ishodu dijaloga Beograda i Prištine, rekao je visoki zvaničnik. Naveo je da će ishod dijaloga odrediti “narod dve zemlje” preko svojih lidera i “drugih demokratskih sredstava”, te da „to nije na SAD“.

Iako nemaju stav o ishodu, naglašava ipak da žele da podstaknu „postojeći napor da se dođe do dijaloga i procesa koji će dovesti do suštinskog elementa ovde, a to je, kako je ponovio “održivo priznanje“.

„Podržavamo sve što je obostrano dogovoreno i korisno za obe strane u smislu konačnog ishoda“, zaključuje Hejl.

O razgraničenju i razmeni teritorija bez komentara

Ipak, Hejl nije bio decidan kada je u pitanju mogućnost onoga što se u javnosti već mesecima na obe strane predstavlja kao razgraničenje, odnosno demarkacija, te razmena teritorija. Na pitanje Gazete Express da li bi SAD prihvatile bilo koji dogovor koji bi obuhvatio prekrajanje granice duž etničkih linija, visoki zvaničnik Stejt Departmenta rekao je: „Ne želim da komentarišem priče, jasno je da je na stranama (Kosovu i Srbiji) da postignu dogovor o tome šta će biti potrebno kako bi se normalizovali odnosi i postigao dogovor što bi dovelo do normalizacije i priznanja koje je obostrano korisno i dogovoreno, i takav dogovor će SAD podržati.